Читај ми!

Из бронзаног је доба, а као јуче да је прављен

Савршено очуван пут од дрвених греда које су 2.000 година стајале у тресету, откривен је у Норфолку. Повезује се са Иценима и претпоставља да је изграђен 100 година пре римске инвазије на тај део света.

Британски археолози пронашли су 2.000 година стар пут из бронзаног доба, направљен од дрвета и сачуван у тресету, који је можда направило племе Ицена пре доласка Римљана, пренео је Би-Би-Си.

На основу првих доказа, верује се да је пут на истоку Енглеске направљен око 75 године пре нове ере и да је био део руте преко реке Вејвени и околних мочвара.

То би значило да је пут изграђен више од 100 година пре римске инвазије и револта Ицена и њихове краљице Будике који умало нису окончали римску владавину на острву.

Ицени су 60. године нове ере похарали данашњи Лондон и Клочестер пре него што их је римска војска победила.

Невероватни детаљи 

Дрвене структуре, углавном непостојеће на археолошким налазиштима, одлично су очуване и на њима се и даље могу видети трагови оруђа.

Откривен прошлог јуна, пут широк четири метра протезао се 500 метара преко мочваре у Норфолку до реке Вејвени. Археолози сматрају да је тај пут био повезан са још најмање два пута - преко и дуж реке.

Осим што су служили као практичан начин прелажења влажног терена, археолози верују да су путеви служили и као средство означавања територије за трговце и путнике из даљине, али и као места духовних окупљања племена и пролаз ка реци.

Предмети попут мачева, штитова и врхова копаља пронађени су дуж реке и верује се да су то били дарови боговима и давно умрлим прецима.

У свету у коме нису постојали путеви, реке су биле главне саобраћајнице и Вејвени је била део велике трговачке руте у Европи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи