Читај ми!

Живот на Земљи пореклом из свемира?!

Метеорити и комете који су ударили у Земљу у давној прошлости допринели су стварању живота на нашој планети! Стручњаци Насе дошли су до тог револуционарног закључка након што су пронађене основне јединице ДНК у метеоритима који су пали на територију Аустралије и Антарктика.

Истраживачи америчке Националне управе за аеронаутику и свемир (Наса) пронашли су основне јединице ДНК, генетске молекуле који имају кључни значај за све облике живота, у метеоритима који су пали на Земљу.

Ово откриће наводи научнике на закључак да су слични метеорити и комете ударили у Земљу у давној прошлости и допринели стварању живота на нашој планети.

Пошто су шансе да су испитани узорци метеорита контаминирани минималне, истраживачи су убеђени да су ти узорци формирани у свемиру.

„Људи проналазе компоненте ДНК у метеоритима још од шездесетих година прошлог века, али научници нису били сигурни да ли су они настали у космосу или су контаминирани земаљским животом", објаснио је др Мајкл Калахан, вођа Насиног истраживања.

Све је почело од метеорита који је 1969. године пао у место Мерчисон у аустралијској држави Викторији.

Према речима др Калахана, то је најдетаљније проучен метеорит када су у питању органски молекули.

„Да бисмо доказали да узорци нису контаминирани, анализирали смо узорке земље и леда у Мерчисону и на месту пада другог метеорита на Антарктику. Били су потпуно другачији. То је значило да узорци из космоса нису контаминирани. Био сам запањен. Прво нисам могао да верујем. Мислио сам да сам негде погрешио. Требало ми је годину дана да проверим првобитни резултат", прецизирао је др Калахан.

Калаханов тим је анализирао 12 метеорита с високим садржајем угљеника, од којих су девет били са Антарктика, и идентификовали основне елементе хемијских једињења из тестираних узорака.

Тестови су показали да су то аденин и гуанин, две основне компоненте ДНК које се називају нуклеобазе, или у генетици једноставно базе, или ДНК базе.

Научници су такође пронашли хипоксантин и ксантин, две хемијске супстанце које учествују у биолошким процесима и налазе се у мишићном ткиву.

У метеоритима су откривени и трагови три молекула који су по својој структури слични нуклеобазама и називају се аналогне нуклеобазе, али се две такве базе скоро никада не срећу у биологији, што само доказује тезу да откривене комоненте ДНК заиста потичу из свемира.

Траг тих нуклеобаза откривен је само у биолошким процесима у вирусу.

Живот у свемиру

Калаханово истраживање навело је неке научнике да се запитају да ли су ови основни елементи живота доспели и на друге планете, што би значило да је и на њима можда зачет живот сличан земаљском. То би значило да нисмо сами и да се повећава вероватноћа да тамо негде ипак постоје нека слична бића.

„Ако се астероиди понашају као хемијске фабрике које производе пребиотски материјал, то јест молекуле који су претходили настанку живота на Земљи, очекивали бисте да производе бројне варијације нуклеобаза, а не само биолошке, због велике разноликости састојака и услова у сваком астероиду, а управо то су наши истраживачи установили", навео је Калахан у саопштењу за штампу, које је издала Наса.

Ово откриће допуњава све бројније доказе о томе да се астероиди и комете састоје од одговарајућих хемијских супстанци од којих настају основни елементи живота.

Неки чак имају иделани унутрашњи хемијски састав за обављање тог посла.

„У суштини постоји идеална класа метеорита за настанак живота, такозвани метеорити 'CM2', у којима владају прави услови за производњу тих молекула", рекао је Калахан.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи