Читај ми!

Дао чак 2,3 милиона за фотографију Билија Кида

Пребогати љубитељ реликвија са Дивљег запада издвојио је чак 2,3 милиона долара за једину постојећу фотографију најчувенијег одметника североамеричких прерија с краја 19. века, Билија Кида.

Једина аутентична фотографија Билија Кида, најпознатијег америчког одметника са Дивљег запада, продата је за 2,3 милиона долара на аукцији одржаној у суботу у Денверу, јавиле су агенције.

Огромну своту, готово шест пута већу од очекиване, издвојио је колекционар Вилијам Коч, милијардер са Флориде. Коч тврди да ће фотографију уступити мањим музејима да га неко време излажу, након чега ће „једноставно уживати у комаду америчке историје".

„Обожавам Дивљи запад", истакао је милијардер. 

Иначе, почетна цена за фотографију димензија пет с осам центиметара била је 150.000 долара.

Вилијам Бони, звани Били Кид, рођен 1859 као Хенри Мекарти, платио је 25 центи да би се сликао испред салуна у Форт Самнеру, у Новом Мексику, крајем 1879. или почетком 1880. године.

На глави носи црни изгужвани шешир, на себи има више слојева одеће, десна руку држи на „винчестер" карабину , а са леве стране у футроли носи револвер „колт".

Фотографија је била у власништву породице Апам, потомака извесног Дена Дерика, којем ју је дао лично Били.

Одметника, који је по легенди убио 21 особу - по једну за сваку годину живота - убио је у јулу 1881. шериф Пет Герет у Новом Мексику.

Иначе, крајем прошле године, Бил Ричардсон, бивши гувернер Новог Мексика, размишљао се да ли да га постхумно помилује. „Минут" пре истека мандата је одустао јер Били ипак „није био добар човек".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи