Читај ми!

„Потермор“ за нове авантуре Харија Потера

Осме књиге о дечаку чаробњаку неће бити, али нове авантуре Харија Потера настајаће на сајту који је поставила Џоан Роулинг. Сајт „Потермор“ званично ће почети да ради у Ноћи вештица, али ће одабрани обожаваоци моћи да учествују у његовом креирању.

Џоан Кетлин Роулинг је, у духу традиције, која траје већ 13 година, тачно у подне по британском времену, путем Интернета обрадовала стотине милиона обожавалаца њеног књижевног чеда - магичног света младог чаробњака Харија Потера.

На самом почетку објављивања свог књижевног серијала Џоан Роулинг најавила је седам књига о Харију Потеру. До сада их је продато више од 400 милиона широм света.

Међутим, и поред тога, каже ауторка, и дан данас сваке недеље прима стотине писама обожавалаца, који је моле да учини нешто како би њен магични свет наставио да живи.

Осме књиге неће бити, одлучна је Роулингова, али од данас зато на сцену ступа њен нови сајт „Потермор" (Pottermore).

„То је иста прича са неколико кључних додатака од којих сте најважнији додатак баш ви. Као што је спајање машти читаоца и аутора, како би се створила прича, предуслов за читалачко искуство, тако ћете и Pottermore делимично стварати управо ви - читаоци. Дигитална генерација биће у прилици да ужива у јединственом и сигурном читалашком искуству путем Интернета, изграђеном око књига о Харију Потеру", најавила је позната књижевница.

Према њеним речима, „Потермор" ће бити место где ће обожаваоци било ког узраста моћи да деле, учествују и поново откривају приче.

Роулингова обећава да ће се и сама придружити читаоцима и поделити са њима додатне информације о свету Харија Потера, које годинама чува.

Кључна реч, нагласила је списатељица, је „поделити". Наиме, данас се на Интернету могу наћи хиљаде мање или више успешних прича о свету Харија Потера чији су аутори аматери, који се унапред одричу ауторских права на своја дела, јер је њихов једини носилац књижевница из Шкотске.

Мотиви оваквих писаца су двојаки - неки од њих су једноставно ватрени обожаваоци света дечака чаробњака, те су пустили мало и споственој машти на вољу.

Но, има и других, који такве приче пишу у нади да ће их прочитати представници издавачких кућа. Такви аутори обично паралелно на Интернету објављују и сопствене оригиналне приче, а свет Харија Потера дође им као нека врста рекламе.

Чини се да ће на сајту „Потермор" овакви аутори моћи да се уједине, али под будним оком носиоца свих ауторских права - жене, која је за 13 година од самохране мајке без посла постала богатија од британске краљице.

И сама Џоан Роулинг допринеће квалитету текстова на сајту, јер, како признаје, у свом замку у Шкотској, има собе и собе рукописа о местима, ликовима и додатним објашњенима о магичном свету, који је створила пишући за столом кафеа кроз чији се огромни прозор види Единбуршки замак - визуелна инспирација за чаробњачку школу „Хогвортс".

Лансирање сајта уприличено је три недеље пре премијере последњег наставка филма о Харију Потеру, којим ће се завршити и једна од најуспешнијих филмских франшиза на свету.

Сајт „Потермор" званично ће почети да ради 31. октобра, у Ноћи вештица, али ће неколицина случајно одабраних обожавалаца моћи да учествују у његовом креирању током наредних неколико месеци.

Потребно је само да оставите своју електронску адресу и надате се да ће је Џо Роулинг извући из магичног шешира.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи