Читај ми!

Хиљаду пенкала за Вацлава Клауса

Портпаролка чилеанског председника Себастијана Пињера демантовала је тврдње чешког председника Вацлава Клауса да је током посете „присвојио“ обичну хемијску оловку и истакла да је реч о уникатном комаду од полудрагог камена. У Чешкој је у току акција „Пошаљимо нашем председнику пера да не мора да краде“.

Чилеански званичници нашли су се увређени, зато што се чешки председник Вацлав Клаус бранио да је током државне посете Чилеу узео само обичну хемијску оловку, која је ионако била намењена за поклон.

„Протоколарно пенкало било је уметнички уникат из радионице чилеанских драгуљара. Гравирано перо израђено је од полудрагог камена лапис лазули", изјавила је за данашње Право Паола Елбјет из канцеларије чилеанског председника.

Питање новинара чешког дневника шта се ради са тим пенкалима после потписа споразума и да ли су намењени за поклон, портпаролка чилеанског председника игнорисала је дужим ћутањем.

Више од 1,5 милиона људи од недеље погледало је и забавило се видео-снимком на Јутјубу, на коме се види како чешки председник на конференцији за новинаре са чилеанским председником Себастијаном Пињером, отвара кутију са пенкалом, узима га, хитро спушта руке под сто, да би пенкало завршило у џепу његовог сакоа.

Клаусов портпарол Радим Охват одмах је реаговао објашњењем да је то пенкало ионако било намењено Клаусу као поклон.

Када су га по повратку у Праг чешки новинари упитали за „клептомански видео-снимак", чешки председник је рекао да је то била обична хемијска оловка.

„Најпре бих хтео да кажем да то није била пенкало, већ само оловка. Како год, данас сам, путујући за Брно, писао неке белешке и читао шта новине пишу о мени. Погледао сам у оловку коју сам држао у руци и видео да је она из Лисабона, са самита НАТО-а. То је нешто што људи обично раде, узимају оловке и бележнице са таквих скупова. Сада користим роковник летонског парламента", рекао је Клаус.

Епилог

Чеси нису баш уверени да је пенкало на столу било за Клауса, а не за кнеза Карела Шварценберга, шефа дипломатије који је само неколико минута пре него што је за сто сео Клаус, истим пенкалом потписивао један међудржавни споразум. Уверени су да му племићко васпитање не би никада дозволило да га стрпа у џеп, кришом или јавно.

Због тога је у Чешкој, на Фејсбуку, покренута акција „Пошаљимо нашем председнику пера да не мора да краде", која подразумева прикупљање пенкала и свега згодног за писање.

Све то ће 2. маја бити послато чешком председнику, како би током државних посета имао чиме да пише.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи