Читај ми!

Како да осигурате више среће у наредној години – покушајте са 12 зрна грожђа и црвеним доњим рубљем

У зависности од тога где живите, постоји мноштво традиција, сујеверја и ритуала који ће вам помоћи да дочекате Нову годину и себи обезбедите да вас Фортуна има у виду. Неки ће док откуцава поноћ појести 12 зрна грожђа, други ће обући црвени доњи веш, а неки ће прошетати празан кофер да би више путовали наредне године.

Како да осигурате више среће у наредној години – покушајте са 12 зрна грожђа и  црвеним доњим рубљем Како да осигурате више среће у наредној години – покушајте са 12 зрна грожђа и црвеним доњим рубљем

Ватромет је постао један од обавезних новогодишњих традиција широм планета, а у ствари потиче из Азије у којој је симболика ватромета да тера зле духове. Широм света постоје бројни традиционални ритуали којима покушавамо да пожелимо више среће и напретка у наредној години, а већина је везана за храну.

У Шпанији, док сат откуцава поноћ, треба појести 12 зрна белог грожђа за срећу у наредној години. Сматра се да вам прети несрећа ако не поједете све до последњег зрна када откуца поноћ. Последњих година, захваљујући Тик-току, ова традиција се проширила широм света.

Али није увек све само у храни. Ношење црвеног доњег веша наводно доноси срећу, посебно ако сте веш добили на поклон.

Они који би волели више да путују, у неким латиноамеричким државама верују да уколико шетате са празним кофером крајем године, жеља ће им се испунити.

У Шкотској, обичај назван „први улазак“ (ко први положи ногу у кућу, слично као положајник у нашој традицији), означава да ће прва особа која вам уђе у кућу 1. јануара обележити наредну годину. По традицији, то би требало да буде висок, црнокос мушкарац који ће донети поклоне – новчић, кришку хлеба, грумен угља и флашу вискија – за добро здравље и срећу укућана.

Нешто пре поноћи у новогодишњој ноћи, Јапанци једу соба резанце. Тошикоши соба, што у преводу значи јело са резанцима од хељде има много симболике. Дуги резанци означавају прелазак из једне године у другу. Пошто се лако кидају, они означавају прекид са прошлом годином и свим грешкама које смо починили, пре него што наредна година донесе нови почетак.

Италијани обавезно у новогодишњој ноћи на трпези имају сочиво зато што има облик новчића који симболизује срећу и просперитет. У разна јела од сочива се обично додаје свињетина која такође симболизује обиље.

Последње ноћи у години, Колумбијци под кревет стављају три кромпира – један ољуштен, један неољуштен и један напола ољуштен. У поноћ испод кревета ваде први кромпир који дотакну. Ако извуку ољуштен, значи да ће имати финансијских проблема, ако извуку неољуштен, следује им обиље, а напола ољуштен – управо тако, нешто између.

Филипинска култура прославља Нову годину служећи 12 округлих плодова. Округли облик симболизује новчиће, који представљају просперитет и богатство за сваки месец наредне године. Јабуке, диње, поморанџе и грожђе су популарни избори, али свако округло воће долази у обзир.

Ирци имају традицију да у новогодишљој ноћи гађају зидове својих домова хлебом. Циљ овог обичаја је да се лоша срећа и зли духови отерају и срећа позове унутра. То им такође гарантује да ће наредна година бити испуњена обиљем хлеба и друге хране.

У Бразилу седам је срећан број у новогодишњој ноћи, тако да се седам зрна нара поједе да би новчаник био пун, а седам зрна грожђа осигурава обиље у свим областима живота. Неки Бразилци такође прескачу седам таласа у океану и за сваки пожеле седам жеља за наредну годину.

уторак, 02. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару