Читај ми!

Версај је поново отворио приватне одаје Марије Антоанете за посетиоце

У дворцу Версај недавно су после реновирања поново отворене приватне одаје француске краљице Марије Антоанете, које датирају с краја 18. века.

Када је Марија Антоанета желела да побегне од гужве и ужурбаности на краљевском двору, прибежиште је налазила у својим малим одајама у срцу Версаја. Сада је тај део дворца после 5 година рестаурације доступан посетиоцима. Састоји се од просторија, станова који су мали у поређењу са остатком краљевске резиденције.

Њене одаје се простиру на два спрата, обухватају дневну собу, библиотеку и будоар. Марија Антоанета је почела са уређивањем тог дела дворца 1774.године.

„Ове одаје ће посећивати мање групе људе, највише њих 10. То је довољно када видите колике су те просторије. Оне су биле намењене само краљици и њеним миљеницима. Људи ће моћи да стекну увид у то какав је био њен свакодневни живот, боље него обилазећи било који други део Версаја. У њеним одајама се формина нешто попут платна на којем сви предмети зраче. Очигледно је да ту можете да видите оно најбоље од француске уметности и заната“, рекла је Хелен Делале, кустоскиња за заслеђе у Версају.

У том делу Версаја су репродукције украса из 1784.године, веома важне у њеном животу, предмети који су припадали краљици. Недуго пошто је дошла у Версај 1770.године она је присвојила један стан, свесна свог ранга надвојвоткиње од Аустрије и будуће краљице Француске. Наредила је прављење предмета за украшавање. Њени захтеви и нестрпљивост су наишли на негодовање главног краљевог архитекте, Ангеа Жака Габријела.

„Марија Антоанета је проводила доста времена ту са децом, али и разговарајући, читајући или играјући се. Одаје пружају веома прецизан и веран портрет краљице, на том месту су све црте њене личности долазиле у први план: невероватна дрскост, нестрпљивост, високи стандарди јер је увек желела за себе најбоље, најновије, укус јој се мењао. Током година све се више повлачила у неку врсту унутрашњег лавиринта у тим одајама“, рекла је Хелен Делале, кустоскиња за заслеђе у Версају.

У тим одајама је био њен животни простор, контролисан приступ људима са двора, ту се краљица одмарала, примала децу и одабрани круг пријатеља.

„У тим одајама су изложени многи предмети који су припадали краљици. У Версају има доста уметнина, али мало тога што је краљица користила у свакодневном животу. Ту је и покретни сандук у којем је била одећа њеног првог сина, будућег наследника, дивна је, направљена је од ручно везене свиле, одраз је укуса тог доба“, рекла је Хелен Делале, кустоскиња за заслеђе у Версају.

Обнављање украса и намештаја у њеним одајама је било дуго и прецизно, захтевало је дуго истраживање тима конзерватора у Версају.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару