Читај ми!

Џони Деп чува кравату са мотивима мозаика Храма Светог Саве - шта странци воле да понесу из Србије

Kада одете на лепо путовање, обичај налаже да купите неки сувенир. Један вама да вас подсећа на лепе тренуке са одмора и по један најближима као ситни знак пажње.

Из Лондона се доносе сувенири у облику црвене телефонске говорнице, даблдекера, меде Педингтона. Из Њујорка срца са порукама - I Love NY, из Аустралије коала, кенгур, опера-хаус. Шта странци односе из Србије за успомену?

Најлепше успомене са путовања, поред фотографија, јесу сувенири. Неко бира привеске за кључеве, неко разгледнице или магнете, неко зачине.

Kултура сакупљања сувенира дуга је хиљадама година. Још у старом Египту, људи су с путовања доносили амајлије и папирус.

Између 17. и 19. века младе аристократе које су истраживале културну баштину Европе, доносиле су скулптуре и слике као успомене са путовања.

Појавом модерног транспорта у 20. веку, људи су почели више да путују, па су се и сувенири променили. Ређе се ручно производе, јефтинији су и једнообразни.

Свака земља се труди да има неки свој препознатљив сувенир.

„Све више почиње та нека масивна производња сувенира. Ми се трудимо да, у ствари, направимо неки баланс, да поред тих неких сувенира, који се масовно производе, представимо туристима оно што је карактеристично за Србију и што је ручни рад“, рекла је туризмолог Ивана Јовановић.

Опанци, чутуре, фруле, за југоносталгичаре - пионирске капе и мараме. Ако то ипак није за вас, онда шајкаче.

Они мисле да је то више војна капа, ми им онда објаснимо да је то више наша сељачка капа, то је нешто традиционално што се носи у Србији. За сваког имамо по нешто, продају се и чокањчићи, осликане чашице", испричала је Слађана Арсенијевић, продавачица сувенира.

Из Врњачке бање туристи доносе врапца са шајкачом и опанцима. Врабац је дуго покушавао да постане и симбол престонице. Да ли је успео?

Ако говоримо о Београду онда је то можда Победник који је на неки начин симбол Београда", сматра Јовановићева.

И тако, и Србија и Београд још трагају за препознатљивим симболом који би могао да постане јединствен сувенир. Сада, домаћи и страни туристи купују шоље са ликом Николе Тесле, Победником, српском заставом, затим ракију, ајвар...

Једном годишње, Туристичка организација Београда организује конкурс за нове сувенире града, истакне се по неки, али и даље ниједан није уникатан.

А Џони Деп, и даље у својој колекцији чува кравату са мотивима мозаика из Храма Светог Саве.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи