Читај ми!

Винарија у Нишу открива тајну амфоре

Органска производња вина све је популарнија у Србији. У Малчанском виногорју код Ниша, већ целу деценију вино производе у амфорама, које су укопане у земљи, као у античко доба.

После девет месеци колико је грожђе стајало у земљаним амфорима, оне се отварају. У свакој стане 2.000 литара вина. Направљене су у Грузији, унутрашњост је премазана воском, а вино је кажу за праве уживаоце.

„У белом вину може да се намирише мирис воска, зато што су амфоре са унутрашње стране пресвучене воском и тај утицај ми ценимо као врло позитиван утицај, тај мирис воска“, каже власник винарије Бора Јовић.

Амфора је по многима најстарији вински суд. Неколико хиљада година пре нове ере у њој је први пут направљено вино као производ и то у Грузији.

„Грожђе се муља, одлази у амфоре на ферментацију и након завршене ферментације амфоре се потпуно затварају херметички и од тог неког октобра када смо их потпуно затворили, ми се до данас нисмо сусретали са нашим вином“, објашњава технолог Милан Алексић.

„Код амфора, винар нема никакав утицај, осим што успе да произведе квалитетно грожђе, изврши одабир најквалитетнијег грожђа, а потом када га стави у амфору све је у божјим рукама“, истиче власница винарије Јелена Ђошић.

Амфоре сада све више представљају посебан вид производње вина у Србији и региону.

„Она се сада везује за органско винарство, које је све популарније и популарније код нас, како више желимо да се бавимо здравим животом и да уживамо у природним аромама“, додаје Ненад Басарић, уредник сајта vino.rs.

Занимљиво је да се овакво вински судови веома лако одржавају. Потребно их кажу само опрати водом, јер је пчелињи восак којим су обложени природни антисептик.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи