Читај ми!

Италијански суд одлучио – новорођенче неће аутоматски носити очево презиме

У Италији је традиција да се новорођеном детету аутоматски даје очево презиме. Уставни суд у Италији поништио је ту одлуку и усвојио предлог да презиме своје бебе могу да бирају родитељи, а да може носити и презимена оба родитеља.

После деценија чекања Италијанке су се избориле за историјско право које им је до сада било ускраћено, да својој деци могу дати и своје презиме. Одлука је донесена захваљујући Уставном суду којем је председавао Ђулијано Амато. 

„Садашња пракса коришћења очевог презимена је дискриминаторна и штетна по идентитет детета", наводи се у саопштењу суда.

Суд је усвојио одлуку да детету по рођењу треба дати презиме једног од родитеља, о чему се договарају родитељи. Италијанска влада ће морати да креира и одобри ново законодавство како би се спровела одлука суда.

У САД свака држава има своја правила која се односе на имена новорођенчади уписане у матичну књигу рођених. Већина држава захтева име и презиме, а неке обавезују родитеље који су у браку у време рођења њихове бебе, да користе само презиме оца према US Naming Laws by State, где су обједињене информације о рођеним бебама.

У Мисисипију, беба аутоматски преузима очево презиме када су родитељи венчани, али се може затражити и друго презиме.

„Одлуком Уставног суда мењамо досадашњу праксу и препознајемо једнако достојанство и једнаку одговорност оба родитеља", написао је један од чланова већа судија.

„Одлуком се даје јасна и чврста индикација, која потврђује да је избор нашег Устава избор демократије за коју се може рећи да је остварена само уз потпуну родну равноправност. Мајке ће добити исто достојанство као и очеви, што је знак напредне цивилизације", рекла је италијанска посланица Сесилија Д'Елија.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи