Читај ми!

Шта је манипулативни језик, ко се њиме служи и на који начин

Речи су као мач. Могу да секу и убијају. Истина могу и да лече, јер речи су моћ. Није важно само шта кажемо, него и како кажемо. Институт за српски језик САНУ започео је истраживање о употреби језика у јавној речи – у медијима, политици и на друштвеним мрежама.

Пажљивим слушањем и промишљањем начина на који нам неко нешто саопштава, можемо да сазнамо много више него да само обраћамо пажњу на то шта је рекао.

Свако од нас ће се прилично забринути ако нам неко каже да следи смањење плата, али када неко каже да следи рационализација трошкова, и не помиње смањење плата, вероватно се нећемо исто осећати.

На вест о отпуштању радника сви смо прилично осетљиви, али ако надлежни најаве систематизацију, сем ако није у нашем предузећу, нећемо се запитати ко ће све остати без посла.

Најава рата или инвазије никога неће оставити равнодушним, али када се каже да је у току војна интервенција, потребно нам је неко време да схватимо да је заправо реч о рату.

Гошћа Београдске хронике Марина Николић, једна од научница која ради на пројекту Института за језик САНУ, наводи да је њихова намера да открију не оно што је на површини већ шта је у дубини – шта је суштина језика, ко га користи, на који начин га користи, и најважније, са којим циљем га користи.

Манипулативни језик

„Речи ће бити део истраживања јер су оне врло интересантне зато што ту има највише промена. Граматика се не мења тако брзо, али се речи мењају, долазе нам нове, одумиру старе. Друго, важно нам је да откријемо шта је манипулативни језик, ко се њиме служи и на који начин“, додаје Николићева.

Примери су за истраживање важни, али не појединци који их износе већ функције које они обављају. Ако је неко лидер опозиције или председник државе, важно је какве поруке они шаљу и који су циљеви такве поруке.

„Није нам битно име и презиме, битна нам је функција, носилац језика и улога коју он има у друштву и колика му је моћ у медијима, јер заиста, учесници у медијима имају изузетну моћ“, наглашава Марина Николић.

Невербална кумуникација

Истраживање ће се бавити и невербалним говором, јер је он неизбежни пратилац вербалне комуникације. Како седимо, како држимо руке, како климамо главом или одмахујемо главом јесу поруке које ми шаљемо.

„Наши политичари су јако вешти и раде на невербалној комуникацији. Познајем многе политичаре који се обучавају за јавни наступ, било да раде са глумцима, са професорима дикције, било да посматрају лидере својих политичких партија и копирају их. То је интересантно како се чак и начин понашања, одевања, положај руку и слично, имитира и неке фразе остају забележене и понављају се временом“, истиче гошћа Београдске хронике.

Институт за српски језик припрема и Речник нових речи и Приручник, који ће садржати нове речи преузете из енглеског језика, али и многе које су српског порекла, а које се нису нашле у постојећим речницима.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи