Читај ми!

Индијац Садгуру у Београду: Сви живимо од земље, а она је у веома лошем стању

Садгуру је јоги, мистик и визионар кога прате милиони широм света. Говорио је пред Уједињеним нацијама, на Светском економском форуму, у Дому лордова Уједињеног Краљевства. Држао је предавања на Оксфорду, Харварду, Јејлу и осталим престижним факултетима. Редован је говорник на ТЕД-у. Посетио је и Београд у оквиру покрета „Спасимо земљиште" и пред неколико стотина Београђана одржао предавање на Тргу републике.

„Земља није наше власништво, она је наше наслеђе од претходних генерације и то морамо сачувати за будуће нараштаје” – порука је коју ће у наредних 100 дана чути људи из 26 земаља. Преноси је Садгуру, јоги, мистик и визионар, који је на пут дуг 30.000 километара кренуо мотором. Састаје се са светским лидерима из различитих области, политичарима и министрима, с циљем да подигне свест о органској производњи и значају земљишта. И у Београду је велико интересовање за покрет „Спасимо земљиште”.

„Нико не може да оповргне да је живот највећи феномен на планети. Основа живота је земља, одржава у животу све што познајемо, црве, инсекте, птице, животиње, дрвеће, мушкарце, жене… није важно шта, сваки живот долази из земље. Нажалост, довели смо земљиште до нивоа да му прети одумирање. Сваки одговоран научник указује на то да нам је остало још 60 до 80 жетви и да ћемо се до 2045. суочити са озбиљним проблемом гладовања у свету. Погледајте ову предивну децу у Београду шта ћемо њима оставити", рекао је Садгуру.

Сваке секунде око 4.000 квадратних метара ­постаје пустиња, а чак 52 одсто обрадиве површине је уништено. Колико смо свесни последица климатских промена и да ли је пандемија променила нешто?

„Сваки пут можемо да пронађемо нешто што ће нам скренути пажњу. Да ли је то пандемије или рат у близини, увек ће бити нешто што ће нас одвући од веома важних питања за будућност и генерације које долазе. Климатске промене су у великој мери преусмерене на загађење ваздуха у градовима. То јесте проблем за урбане људе, али скоро 70 одсто популације не живи у градовима. Сви живимо од земље а земља нам је у озбиљно лошем стању. Пажња није усмерена ка томе јер они који живе у градовима нису забринути за тло. Они мисле да храна долази из маркета", рекао је Садгуру.

„Свесна планета – Спасимо земљиште” представља глобални покрет како би се у свим демократским државама подстакла промена политике ка спасавању нашег земљишта и планете.

„Заинтересован сам за Коп 15 који се одржава мају, када ће учествовати 190 земаља. Земљиште је главна тема а будући да нас три милијарде људи подржава, уверени смо да ово можемо да подигнемо и даље. Којом брзином ће то земље широм да усвоје и на ком нивоу ће спроводити зависи од њих и њиховог економског и социјалног момента. Прва ствар која је важно направити јесте да усмеримо нације на то да је земља живо биће и таквом је морамо сачувати за будуће генерације. Земља није наше власништво она је наше наслеђе од претходних генерација и то морамо сачувати за будуће нараштаје", истакао је Садгуру.

Шта морамо да урадимо

„Много је тога што можемо да урадимо. Саставили смо 192 јединствена документа, представили их владама широм света. То је нека врста приручника који они могу сами да уграде у своје политике. Цео овај покрет је с циљем да се допре до свих људи, њиховог начина размишљања и да се њиховој свести предочи колико је земља важна. Људи су увек спремни, само им никада то није речено на прави начин да допре до њихове свести, а то је оно што ми покушавамо", истакао је Садгуру.

Садгуру је изузетно посвећен покрету „Свесна планета – Спасимо земљиште”. У Индији је веома значајна личност и добитник бројних награда. Покренуо је велике еколошке иницијативе али и масе широм света. Говорио је пред Уједињеним нацијама, на Свестком економском форуму, у Дому лордова Уједињеног Краљевства. Држао је предавања на Оскфорду, Харварду, Јејлу и осталим престижним факултетима.

Ову мисију почео је у Енглеској, наставио у Француској па преко Еворпе. Из Србије већ сутра креће у Румунију, Бугарску, па преко УАЕ, све до Индије. И то на мотору.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи