Читај ми!

Како „инстаграмична“ места промовишу нашу престоницу

Све више људи одредишта на која ће путовати бира захваљујући сликама које виде на друштвеним мрежама. Због тога многи градови праве места са називима града, испред којих се сликају туристи и објављју на друштвеним мрежама.

Ташмајдански парк је шездесетих година, као и данас представљао једно од незаобилазних места коме не одолевају ни туристи, али ни Београђани.

Прошле године Београд је посетило више од 600.000 туриста. И бар толико фотографија преко друштвених мрежа обиђу свет, али и служе Туристичкој организацији Београда, да сазнају која су места најомиљенија.

Скадарлија, Трг Републике, Ботаничка башта, немају конкуренцију. Али, шетња улицама Дорћола, Топличиним и Косанчићевим венцем све чешће налазе своје место међу успоменама са фотографија.

„Верујем да Инстаграм много помогне у томе да се неко место погура и постане актуелно. То је супер и за туристе. Имамо пример поште у Таковској која је зимус била обмотана машном која је била јако популарна, и мислим да је то оно што фали граду, да се мало испромовишу друге локације. Сваки део града који прође кроз неку трансформацију, постане напрасто популаран и то са разлогом. Мислим да треба што више фотографија да качимо нашег града и да га на што бољи начин промовишемо“, сматра Тијана Мандић.

Најпознатији, такозвани „инстаграмични“ пролаз у Београду налази се код Чика Љубине улице. Додуше, међу незваничне Инстаграм победнике спадају и локали поред њега, који за ту сврху, наменски праве Инстаграм зидове.

„Чак и на друштвеним мрежама ми можемо несвесно послати неке поруке и наравно да смо веома свесни са којих локација постављамо и како ће изгледати те фотографије. С друге стране су људи који тумаче те наше поруке, и оно што о њима морамо знати јесте да и оне тумаче те поруке кроз неке свој индивидуални кључ – кроз њихова уверења, њихове вредности, очекивања, мотивације“, напомиње психолошкиња Ивана Јакшић.

За фотографију на Инстаграму нису неопходни скупи апарати нити фотошоп. Врло једноставне, бесплатне апликације у телефонима, могу и од најпросечније слике да направе натпросечну.

„И те како можемо користити телефон да постигнемо тај изглед. Посебно у данашње време када се телефоном снимају и спотови, и када насловнице излазе које су фотографисане телефоном. Професионални фотографи данас ка томе жуде. То је неки тренд који је ушао данас, јер смо доста брзи и доста тога се ради одмах и сад, и телефон нам је некако одмах ту да можемо у тренутку забележити“, истиче фотограф Ивана Савић.

На листама популарних европских дестинација често се појави и наш град. Заслуге за то имају и друштвене мреже. Фотографије су одавно превазишле лично, мада говоре и даље много о нама. И не гледају их само пријатељи.

Мислите о томе следећи пут када објавите нешто на Инстаграму.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи