Читај ми!

Како је настао чувени Далијев кауч у облику усана

Идеја о настанку једног од најпознатијих комада намештаја на свету - кауча у облику усана аутора Салвадора Далија, почела је као скица на полеђини коверте, открило је ново истраживање.

Како је настао чувени Далијев кауч у облику усана Како је настао чувени Далијев кауч у облику усана

Скица кауча је откривена у Вест Дину у близини Чичестера, у некадашњем дому Далијевог пријатеља и покровитеља Едварда Џејмса. Стручњаци сматрају и да је сам Џејмс био укључен у идеју стварања овог необичног кауча.

До открића се дошло када је Џејмсова архива која укључује око 2.300 различитих предмета, почела да се припрема за дигитализацију. Осим Далијевих скица, ова архива укључује нацрте и сличне предмете који су припадали Паблу Пикасу, Игору Стравинском, Бертолду Брехту, Ренеу Магриту...

Према речима Хјуа Морисона, управника збирке у Вест Дину, кауч, данас познат као Меј Вест била је Џејмсова идеја из 1936. године, коју је Дали касније разрадио.

Дали је тада скицирао нацрт пројекта који је описао као „лице Меј Вест која би се могло користити као надреалистички стан" у част филмске звезде, а у једном тренутку Џејмс је сугерисао да би усне могле бити инспирација за софу, и рекао да би преузети производњу таквих софа.

Сматра се да је скица кауча пронађена на полеђине коверте откривене у архиви - заправо дело Едварда Керика, дизајнера са којим је Џејмс у то време сарађивао.

Према речима Кристофера Вилка из Музеја уметности и дизајна у Лондону, која поседује једну од пет познатих верзија софе, новооткривена скица односи се на прву од софа које ће се производити - свакако у Британији. Била је то ружичаста сатенска верзија софе, која је одговарала ружичастој нијанси кармина дизајнерке Елзе Скјапарели.

Писма у богатој Џејмсовој архиви такође откривају да је његова првобитна намера била да овај кауч буде пресвучен кожом, све док Скјапарели није енергично ту идеју одбила рекавши да би јој се више допао да је од сатена.

Вилк објашљава да прича о каучу у облику усана поставља занимљива питања о ауторству уметничких дела: „Скица са коверте и преписка помажу у објашњењу Џејмсове улоге у стварању ових софа, и сасвим је јасно да је, иако је оригинални концепт био Далијев, велики део захтевног посла у стварању комада био на Џејмсу".

Спекулише се да постоји још једна оригинална софа, вероватно у Француској, рекао је Вилк.

Едвард Џејмс (1907-1984) био је живописан и компликован лик чији је живот често био контроверзан: спекулисало се да је он унук краља Едварда Седмог, који је био редовни посетилац Вест Дина.

Џејмс је поседовао огромно богатство којим је, између осталог, финансирао рад уметника надреалистиста у Европи и Мексику.

Морисон каже да је Џејмс поседовао фантастичну архиву која је својеврсно благо и да је спремна за дигитализацију, како би што шири круг људи, пре свега љубитеља уметности, у њој могао да ужива.

Иначе, Далијев кауч у облику усана, стекао је и статус својеврсне иконе широм света шездесетих и седамдесетих година прошлог века, а бројне су и његове копије.

Познате личности, укључујући Кајли Миног, Бијонсе и Кејти Пери, снимале су спотове и фотографије на познатој софи и њеним копијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи