Читај ми!

Како се српски језик носи са пандемијом страних израза

Промене у друштву утичу на језик и то је неминовност. Интернет, а пре свега друштвене мреже, доводе до раста популарности учесталих страних речи. Међутим, и пандемија коронавируса одразила се на наш говор. Сведоци смо појаве нових речи и израза.

Пандемија ковида-19 изазвала је потресе на свим нивоима нашег постојања и прилично утицала на појаву нових речи и израза у српском језику.

„Има ту доста неусаглашености о којима тек треба говорити, али свакако како нас је то све изненада затекло и у оволиком обиму и у оволикој мери и овом брзином, до сада нам се није догодило, можемо да кажемо посматрајући кроз историју језика. Норма је правила која постоје успела да, заправо те речи, успела да прилагоди правилима која већ постоје у језику“, наводи научна сарадница Института за српски језик САНУ др Светлана Сљепчевић Бјеливук.

Доста нових речи пренето је са англосаксонског говорног подручја. То појединцима представља проблем јер их не разумеју. Ипак, већина израза долази из стручне терминологије, оне коју користе лекари.

„Они су се одлично снашли јер, с обзиром на то да њихова главна професија није јавна улога у друштву, нису толико били медијски експонирани пре пандемије ковида. Тако да су они своју терминологију најпре унели у дискурс, медијски и јавни дискурс, а онда се то пренело на говор обичних људи, јер је то на неки начин постала наша свакодневица и опсесија. Верујем да тај део нових речи које су оказионалне, нису разумљиве свим генерацијама“, каже Бјеливукова.

Овде бих убацила анкетиране, нпр. само два кратка одговора на питање која је нова реч у њиховом речнику од почетка короне и колико разумеју те нове изразе.

„Језик има своје начине и филтере да речи које су му непотребне просто избаци. Оног момента када нестану неке појаве и потребе и када реч изгуби своју сврсисходност, она се више неће употребљавати, тако да ова промена неће угрозити језик као што ни многе друге нису угрозиле, али колико ће трајати, па трајаће колико и ова тема“, истиче научна сарадница Института за српски језик САНУ.

Речи попут: новозаражени, новооболели, локална трансмисија и многе друге које су обележиле наш живот у претходном периоду, засигурно ће остати записане у лексичком или општетематском фонду, а нама остаје да се надамо да ће веома брзо постати део наше прошлости.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи