Читај ми!

У рукама мајстора лула може бити ремек-дело

Чачанин Дарко Миловановић један је од ретких мајстора-уметника који ручно праве луле. Свака је уникатна јер користи различите врсте дрвета. Необичан хоби претворио је у додатни посао, а његове луле отишле су на све стране света. Једна која је прављена по наруџбини, била је са ликом Лењина.

Пре скоро десет година Дарко је неким старим лулама удахнуо нови живот. Из знатижеље и хобија почео је сам да их прави, а његове уникате онда су почели да траже широм света. Материјал за израду лула, ипак, тешко проналази у Србији.

„Луле се праве од бријара, то дрво наручујем из Италије, Шпаније, Алжира. Маслину набављам из Црне Горе из манастира Прасквица, фосилизовани храст из Лапова“, открива Дарко Миловановић.

Од дрвета и инспирације зависи и коначни изглед лула које настају у његовој радионици. Иако се, како каже, може направити за неколико дана, да би лула била идеална у функционалном и естетском смислу, треба јој посветити много више времена.

„Та завршна обрада и поклањање пажње најситнијем детаљу је нешто што изискује мало више времена, што опет одваја, да кажем, мајстора од онога ко то није“, истиче Дарко.

Свој хоби претворио је у додатни посао, а колекционарима са различитих континената луле обликује по жељи.

„Радио сам ту једну са ликом Лењина, једном је један наручио лулу која изгледа као буздован, из неких игрица са рачунара. Мислим, имам тако чудних захтева. Сад, ја оно што ми се допадне то прихватим да радим, што ми се не допадне одбијем“, објашњава Дарко.

Оригиналност и квалитет обраде су најважнији па је свака лула другачија, каже овај Чачанин.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи