Читај ми!

Љубитељи гљива у потрази за скривеним благом – Дани вргања и уживање на Копаонику

У част једне од најквалитетнијих гљива, на Копаонику се овог викенда већ једанаесту годину одржавају „Дани вргања". У манифестацији уживају и мештани и гости, а учествују чак 24 гљиварска удружења Србије.

Доћи до Копаоника ових дана није тако једноставно. Саобраћај је због поправке коловоза, обустављен на обе главне саобраћајнице. Остали су алтернативни путеви преко Криве Реке и Руднице.

Ако се уз то зна да је ова година најлошија за печурке у последње четири деценије, решеност преко стотинак љубитеља гљива да прочешља копаоничке падине је за поштовање.

„После снега дошла је једноставно суша и задњих дана је било кише. Очекујемо да ће бити преко 100 врста гљива“, каже Зоран Јеленковић, председник Миколошко-гљиварског савеза Србије

Најмлађи члан експедиције има три године, најстарија дама 85.

„Обилазимо све гљиварске терене Рудник, Копаоник, Голију“, додала је Лепосава Раденовић из Гљиварског друштва Крагујевац.

„То је тако испреплетано и ми још не знамо све тајне које нуди природа“, искрен је Мирослав Павловић из Миколошког друштва Еко Ибар из Краљева.

Свака група има вођу, ренџера Националног парка који познаје места са скривеним благом, фотографа и детерминатора – зналца који је ту да препозна гљиву, али да их и попише, посебно оне под заштитом.

„Гљиве су способне да обнове, да рециклирају од угљеника, од претварања нафтних мрља у пијаћу воду...“, објашњава чувар у НП Копаоник, Рајко Николић.

Манифестација „Дани вргања" утицала је и на јеловник у хотелима.

Пре 10 година на Копаонику се у сезони конзумирало 80 килограма гљива, данас више од две тоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи