Читај ми!

Прошетајте једном од најлепших улица света – Кикинда зове

Један од симбола Кикинде по којима је позната и ван граница Србије је Улица генерала Драпшина, прави зелени тунел и оаза природе у урбаном језгру града. Од других је издваја и јединствени дрворед који, према оцени светског сајта „Архитектура и дизајн", ту улицу сврстава међу најлепше на свету.

Кикиндска Улица генерала Драпшина дуга је око два километра. Од других је издваја јединствени дрворед због чега је заузела место међу најлепшим улицама на свету.

То је прави зелени тунел и оаза природе у урбаном језгру града. Реч је дрвореду који просто наткриљује куће и улицу, због чега је овде и током највећих жега сасвим пријатно у сенци и хладовини.

Дрворед је засађен крајем Другог светског рата и има 389 стабала.

Највише има америчког копривића, јавора, липе и неколико стабала дуда.

Велика пажња посвећује се здравственом прегледу стабала, па тако свако дрво има здравствени картон.

То је једна од најмлађих туристичких атракција Кикинде, а из године у годину, најлепша улица добија све више лепих критика.

„Улица Генерала Драпшина налази се на 22. месту од 50 најлепших зелених улица на свету. Године 2015, светски познати сајт Архитектура и дизајн расписао је конкурс ‘50 најлепших зелених улица’, и наш суграђанин Небојша Татомиров је послао фотографије ове улице које су снимљене за неке друге намене, али су стварно на прави начин осликале сву лепоту улице. Просто, то су неке туристичке приче, које се можда не могу видети ни чути у другом граду, па ето разлога да, они, који то нису имали прилике да виде, да дођу у Кикинду", рекла је Јасмина Миланков из Туристичке организације Кикинде.

Од деветог до 12. септембра организују се Дани лудаје.

„Ми смо већ у том претпразничном расположењу, мало је времена до почетка манифестације, последње припреме су у току. Искрено се надамо да ће све бити у реду, и да ћемо успети да одржимо манифестацију, и епидемиолошки и свакако другачије. У сваком случају, чекамо нове рекорде", додала је Јасмина Миланков.

Рекорди се односе на најдужу и најтежу бундеву. Рекорди су, када је реч о тежини, негде око 650 до 670 килограма. Најдуже бундеве су мисираче, дуге скоро четири метра.

Манифестација укључује богат програм за целу породицу, уз традиционалне банатске гурманлуке.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи