Читај ми!

Свака прича о ћилиму почиње од ћилимарки

Посетиоци музеја Понишавља ових дана могу да се упознају са традицијом ткања пиротских и чипровачких ћилима и да виде најлепше примерке из његове ризнице у оквиру манифестације „Дани Чипроваца у Пироту".

Прича о ћилиму почиње од ћилимарки, које су истински чувари традиције ткања у Србији и Бугарској. Вековима овај уметнички занат се није променио. Ћилимови се у обе државе ручно ткају, а захваљујући квалитету израде немају лице и наличје.

„Техника ткања на вертикалном разбоју је иста, а разлика је што ми у Бугарској гледамо да се прилагодимо захтевима тржишта, па у последње време израђујемо модерније ћилимове. Моја мисија је да очувам традицију, али је то одговорност целог друштва“, наводи Светлана Илијева, ћилимарка из Чипроваца.

Највећи проблем је, како у Србији, тако и у Бугарској,  што млади не желе да се баве овим уметничким занатом.

„Зато што је посао тежак, спор, мало се плаћа и због тога не желе“, тврди Маја Ћирић, ћилимарка из Пирота.

Пре једног века у Пироту је било пет хиљада ћилимарки. Данас их је тек двадесетак, а производња је занемарљива. Слично је и у Бугарској вароши Чипровци.

„Пиротско ћилимарство је некада било познато широм света управо захваљујући бројним светским продајним изложбама. То су изложбе у Лондону, Паризу и свим светским метрополама. Тако да је циљ овог пројекта да се барем покрене нешто са мртве тачке да ћилим опет угледа светлост светске позорнице“, каже кустоскиња Музеја Понишавља, Мила Панајотовић.

Пиротски ћилим би ускоро као и Чипровски требало да се нађе на Унесковој листи светске културне баштине. Тиме би прича о ћилиму добила ново поглавље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи