Читај ми!

Планинари Србије су освојили највише врхове света, од Аљаске до Хималаја

Пре 120 година основано је Српско планинско друштво које је временом прерасло у Планинарски савез Србије. Ова организација окупља људе који промовишу здраве животне навике, чувају природу, а такмичарски део планинарског спорта има десетак специјалности, од слободног пењања до оријентиринга.

Болдеринг, тежинско пењање, драјтулинг, трекинг лига, планинарска оријентација – само су неке од дисциплина у којима се такмиче чланови Планинарског савеза Србије. Наши алпинисти попели су се на највише планинске врхове света, од Аљаске до Хималаја.

„У свету планинарства, у Републици Србији, али и свугде у свету, попети Еверест сматра се  највећим остварењем. Србија је у том погледу доста добро котирана у Европи и свету. Нас десет је до дана данашњег попело Еверест“, напомиње Драган Петрић, планинар из Пријепоља.

„Када сам испео Еверест онда сам дао себи задатак да испењем све континенталне врхове и ето, то ми је, након неколико година мукотрпног рада и успело“, наводи Басар Чаровац из Новог Пазара.

Планинарски савез Србије је грански спортски савез који има око 19.000 чланова организованих у 179 клубова широм наше земље. Поводом 120 година планинарства Србије, откривено је на Сопотници спомен-обележје првом председнику Српског планинског друштва, академику Јовану Жујовићу.

„Десетине хиљада планинара, током протеклих деценија, градило је инфраструктуру, планинарске домове. Хиљаде и хиљаде километара планинарских путева је обележено. Постизани су врхунски спортски резултати“, наглашава Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије.

„Од 2009. године ми имамо и европске пешачке путеве који пролазе кроз Србију, и то два пута Е4 и Е7, а сад имамо четири таква пута: Е4 и Е7, али и путеве који нам долазе из Румуније Е3 и Е8“, наводи Борис Мићић, председник Европске пешачке асоцијације.

У току је и велика акција 120 врхова за 120 година планинарства Србије, а до краја године организоваће се стручни скуп о планинарству и свечана академија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи