Читај ми!

И поред високих новчаних казни, овог лета са плажа у Сардинији однето шест тона песка

Повратком масовног туризма, овог лета поново су учестале крађе песка, каменчића и шкољки са заштићених плажа Сардиније, упозоравају еколози и захтевају да се стане на пут оваквим навикама туриста.

Група еколога која је на Фејсбуку покренула групу под називом "Sardegna rubata e depredata" (Сардинија опљачкана и похарана) процењује да је само ове године са острвских плажа Сардиније однето најмање шест тона песка и да су то учинили углавном страни туристи.

Још 2017. године донет је закон којим се забрањује узимање песка, шкољки и каменчића са плажа на Сардинији, јер су класификовани као заштићено добро. Они који крше ово правило суочавају се са новчаним казнама од 500 до 3.000 евра – а свако ко покуша да изнесе већу количину ризикује затворску казну.

Међутим, изгледа да многи туристи нису схватили поруку, јер је крађа песка – и број казни које се изричу онима који су ухваћени у крађи – поново порасла овог лета, са повратком страних туриста.

Само у јулу, цариници на сардинијском аеродрому током претреса пртљага запленили су 1,4 килограма песка са острвских плажа, како преноси агенција Анса. Цариници су у пртљагу нашли бројне пластичне флаше напуњене песком, 743 каменчића, 43 шкољке и камен тежак 1,2 килограма.

Еколози који су покренули кампању против одношења песка оптужују стране туристе и чуде се њиховим мотивима.

„Можда желе да изазову завист пријатеља и родбине, да у својим дневним собама поново створе атмосферу са одмора, или чак да украсе кућни акваријум“, стоји у њиховој објави на Фејсбуку.

„Неки то раде вероватно зато што једино тако могу да савладају осећај туге што морају да оду са острва. На очајнички начин покушавају да га понесу са собом, у својим рукама, уместо да успомене држе у срцу“, саветују забринути еколози.

У много ређим случајевима мотив крађе је профит – мада постоје извештаји да се кесице драгоценог ружичастог песка са заштићених плажа Сардиније продају на интернету „колекционарима“.

Прошле године, неколико француских туриста је ухваћено у покушају да се укрца на трајект са 40 килограма песка у пртљажнику аутомобила, распоређеног у 14 великих пластичних флаша.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи