Читај ми!

Како је судбина спојила Чилеанца и Београд

Са тетоважом „Судбина, записана у времену“ кренуо је на пут од 13.000 километара, од Чилеа до Србије. У Београду је остао, одомаћио се и ту живи, а жели да са Србијом и Балканом упозна своје сународнике и остале Латиноамериканце.

Прича о Чилеанцу у Београду почиње у детињству Ексекијела Видела, када је од оца чуо о Југославији, а пошто га интересује историја хтео је да истражи Европу, али не, како каже, обичне дестинације попут Немачке, Шпаније, Француске, Италије...

„Хтео сам да дођем на Балкан, регион који није баш познат, али заслужује барем један долазак“, објашњава Видел.

Пре доласка у Београд, у Чилеу је на руци истетовирао на ћирилици мотивациону поруку: „Судбина, записана је у времену".

Видел је у Београд и Србију недавно довео и колеге из чилеанског Канала 13, који прате дијаспору широм света.

„Тешко их је било довести прошле године због пандемије. Дошли су да сниме како Чилеанци живе овде и каква је Србија виђена очима Чилеанца“, каже Видел.

Одвео их је на сва најзначајнија историјска места у Београду – Калемегдан, Каленић пијацу, Гардош...

„Екипа је била одушевљена лепотом Србије. Када је епизода о Београду емитована у Чилеу, стигло је много позитивних коментара о томе како су Срби симпатични, љубазни, гостопримљиви“, истиче Чилеанац из Београда.

То је за њега мали, али веома важан корак који нема цену. Сада су, како каже, многи Чилеанци видели први пут културу Србије.

У Чилеу постоји једна велика баријера што се тиче путовања у Србију.

„Нема пуно информација о вама на шпанском језику, на којем само у Латинској Америци прича више од 300 милиона људи. Мој задатак је био да се латиносима обраћам и да им скренем пажњу на Србију. Идем по селима, градовима, упознајем их са традицијом, причам са људима, идем са њима на кафу и ракију“, објашњава Видел.

Каже да се Срби одушеве када сазнају да је Чилеанац и да је са другог краја света, удаљеног 13.000 километара, дошао овде да живи и прича српски. 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи