Читај ми!

Летачка елита на окупу: На Копаонику одржан Светски куп у параглајдингу

Прошле недеље на Копаонику је одржан Светски куп у параглајдингу у дисциплини прелет, а посетиоцима је застајао дах док су гледали у небо и са уживањем посматрали параглајдере изнад врхова планинских литица.

Такмичење је трајало седам дана, а од тога три такмичарска дана због неповољних временских услова. Учествовало је 100 такмичара из 27 земаља света.

„Било нам је јако драго видети нека лица после две године, из Јапана, из Перуа, из Бразила и целе Европе тако да смо стварно били јако срећни да се после тако дуго времена видимо поново на планинама Копаоника и Голије", наводи Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије, гостујући у Јутарњем програму.

Копаоник и Ниш су познате дестинације за параглајдере, а дисциплина прелет је трка као и свака друга. Летачи се позиционирају на одређеној висини и чекају почетак трке који може бити унапред одређен и онда као и у свакој трци лете преко одређених тачака и стижу до циља.

„Те тачке су изломљене, не лети се праволинијски. На пример, лети се ка Новом Пазару, ка Рашкој и касније ка Сјеници. Трке су често дуге и по 100 километара. Куриозитет за ову годину је да је оборен рекорд у Србији у дужини трке. Имали смо једну трку од 112 километара“, додаје Овука.

Сви летачи не успеју да стигну до циља јер се лети безмоторним летелицама, и лети се само уз помоћ ваздушних струја. Дешава се да поједини пилоти не успеју да их пронађу и не успеју да стигну до циља.

На такмичењу на Копаонику у коначном збиру, победу је однео Симон Мететал из Француске, а у женској конкуренцији Марчела Оћа из Бразила.

У циљу безбедности, такмичари се прате помоћу сателитских уређаја, а посада у бази има сваког тренутка комуникацију са летачима. Такође, захваљујући Директорату цивилног ваздухопловства на стендбају су била четири хеликоптера и спасилачку службу у приправности уколико неки такмичар слети на неприступачан терен.

„Срећом, као и ранијих година, нисмо имали великих удеса. Имали смо само једно бацање резервног падобрана јер се главна купола била потпуно 'сломила', и баш је у питању био наш такмичар из Србије, Милан Стевић. Спасио се без икаквих проблема, а спасилачка служба је брзо стигла до њега и помогла му да се спакује“, наводи саговорник Иване Миленковић.

Србија је иначе јако активна што се тиче организације великих такмичења и једна је од највећих и најбољих дестинација. Ове године ће у Нишу бити организовано Тест Европско првенство које ће уједно бити и национално првенство Мађарске и Србије. Финално коло Светског купа ће се одржати у Швајцарској и требало би да се тамо нађу и неки од наших такмичара.

„Квалификације још увек трају, а у октобру предстоји Светско првенство у Аргентини, уколико све буде у реду што се тиче пандемије коронавируса“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму, Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи