Читај ми!

Јапанске бирократе се побуниле против укидања факс машина и печата

Ко год је имао прилике да рукује факс машином сигурно би једва дочекао да је се реши, али у Јапану, владин напор да овај канцеларијски предмет из осамдесетих избоци из употребе наишао је на велики отпор „факсофила“. Сукоб је толико ескалирао да су и неки министри били принуђени да поднесу оставке.

Тело које је формирала јапанска влада са циљем да промовише и спроведе реформу администрације, у јуну је објавило да сви запослени у министарствима и јавној управи у токијском округу Касумигасеки, главном јапанском бирократском центру, до краја јуна треба да избаце из употребе факс машине и пређу на комуникацију искључиво електронском поштом.

Овај потез је требало, између осталог, да омогући већем броју људи да ради од куће, посебно имајући у виду да је током пандемије превише људи било приморано да иде у канцеларију како би слали и примали факсове.

Изузетак би била само комуникација у случају елементарних непогода и у комуникацији са цивилним и пословним корисницима услуга са којима се традиционално размењују поруке преко факса.

Међутим, уместо да оберучке прихвате дигитално доба, запослени у стотинама владиних канцеларија су стали у одбрану ове застареле машине, инсистирајући на томе да би било „немогуће“ њихово укидање, преноси Гардијан писање Хокаидо шимбуна.

На крају је ова реакција запослених приморала владу да одустане од своје мисије дигитализације јавне управе.

Службеници који не желе да се одрекну факс машина инсистирају пре свега на томе да би поверљивост осетљивих података била угрожена уколико би испоштовали владин захтев и прешли на комуникацију искључиво путем електронске поште.

Наиме, јапанска министарства и владине агенције изузетно поверљиве информације размењују искључиво путем факса, укључујући судске поступке и податке до којих је дошла полиција, зато страхују да би преписка само преко интернета довела до безбедоносних пропуста.

„Иако су многа министарства и агенције можда престале да користе факс машине, не могу са поносом да кажем да смо успели да се решимо већине њих“, признао је један званичник.

Још већи проблем је како укинути печате

Рат са факс машинама део је покушаја премијера Јошихиде Суге да побољша ефикасност увођењем дигитализације у јавну управу и администрацију.

Још прошле године је наложио званичницима да направе план за престанак употребе ханко печата на документима, што је традиција које је још раније критикована као застарела, посебно током пандемије ковида 19 јер захтева интеракцију лицем у лице.

Ова врста лучних печата се у Јапану користи приликом потписивања уговора, пословних трансакција и разних административних поступака, укључујући и уписивање у национални пензиони фонд.

Од министарстава се захтева да укину употребу ових печата за 785 поступака, то јест за 96 одсто од укупног броја, укључујући и плаћање пореза на крају године и пореске пријаве.

Али неки у приватном сектору су прилично скептични у погледу закаснелог покушаја Јапана да се окрене „беспапирној“ бирократији. Иако је скоро 75 одсто руководилаца у малим и средњим предузећима у прошлогодишњем истраживању изјавило да се залажу за укидање ханка, нешто више од половине је признало да ће бити врло тешко прекинути ту праксу.

Овај потез такође је наишао на противљење политичара који заступају регионе у Јапану који су познати по ручно резбареним ханку печатима, које су описали као „симбол Јапана“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи