Читај ми!

Успело истраживање, Исланд лансира четвородневну радну недељу

Испитивања о четвородневној радној недељи на Исланду постигла су „огроман успех“ и довела су до тога да су многи радници прешли на краће радно време, саопштили су истраживачи.

Истраживање током којег је радницима на Исланду исплаћиван исти износ зараде за краће радно време одвијало се између 2015. и 2019. године.

Продуктивност је остала иста или побољшана на већини радних места, рекли су истраживачи.

Низ сличних истраживања спроводи се широм света, укључујући Шпанију и компанију „Унилевер“ на Новом Зеланду.

На Исланду су истраживања која су водила градско веће Рејкјавика и национална влада на крају обухватила више од 2.500 радника, што износи око један одсто укупне радне популације Исланда.

Истраживањем је обухваћено низ различитих радних места, укључујући предшколске установе, канцеларијска радна места, пружаоце социјалних услуга и болнице.

Многи од њих прешли су са 40-сатне седмице на 35 или 36-сатну седмицу, рекли су истраживачи из британског тинк-танка „Аутономи“ и Удружења за одрживу демократију на Исланду.

Истраживање је навело синдикате да преговарају о обрасцима рада, а сада је 86 одсто исландске радне снаге или прешло на краће радне сате за исту плату, или ће стећи право на то, рекли су истраживачи.

Мање стреса на послу, еколошки бенефити за државу

Радници су пријавили да су мање под стресом и да нису изложени ризику од „сагоревања на послу“. Такође, рекли су да се њихово здравствено стање и приватни живот побољшали.

Навели су и да имају више времена да проводе са породицом, баве се хобијима и завршавају кућне послове.

„Ова студија показује да је највеће икада до сада истраживање краће радне недеље у јавном сектору по свим мерилима постигло огроман успех. То показује да је јавни сектор зрео за то да буде пионир краће радне недеље – а то може бити лекција и за друге владе“, навео је директор истраживања Вил Стронг.

Према речима другог истраживача, резултати показују да је „не само могуће радити краће у модерно доба, већ да су могуће и позитивне промене“.

Шпанија је кренула са сличним пилот-пројектом делом и због изазова које је проузроковала пандемија коронавируса.

И гигант робе широке потрошње „Унилевер“ пружа особљу са Новог Зеланда шансу да смање своје радно време за 20 одсто без смањења плате у пробном периоду.

Извештај из маја једне лондонске платформе сугерише да би краћа радна недеља смањила и загађење у Великој Британији које проузрокују издувни гасови.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи