Читај ми!

Како да не постанете жртва изненадног раскида без образложења

Изненадни прекид емотивне везе са неким, и то без објашњења уз узостанак било какве комуникације, догађа се свима. Ипак,тај феномен постао је све израженији, посебно са порастом броја апликација за састанке.

Како расте број платформи за онлајн упознавање, тако је све лакше прекинути контакт са другом особом, једноставно, и без навођења посебног разлога. 

„Када први пут излазимо са неким новим, свиђа нам се! Углавном се осећамо веома узбуђено. У тој фази је лако заљубити се, али у своју представу о томе ко је друга особа - јер их не познајемо баш најбоље", каже др Сара Меланкон, социолог и сексолог. 

„То узбуђење, међутим, бледи како некога боље упознајемо, а фантазију полако замењује стварност. Пошто су жене су у просеку емоционално интелигентније од мушкараца, то значи да мушкарце чешће муче представе о партнеру, и потом - откривена реалност", додала је др Меланкон.

Сузан Тромбети, извршна директорка компаније „Ексклузив мечмејкинг", се слаже са мишљењем стручњака.

„Као неко ко се бави везама, видим да многи мушкарци брзо ‘падају‘ жене, али се затим и брзо одљубљују", каже Тромбети.

Клариса Силва, бихевиорални терапеут, објашњава шта стоји иза оваквог понашања.

„Постоји неколико неурохемијских процеса који се дешавају када се заљубимо. Тело ослобађа адреналин, допамин и серотонин. Повећани ниво адреналина је оно због чега срце убрзава кад год смо у близини неке особе ... То неки карактеришу као ‘љубав на први поглед‘. Tа фаза еуфорије траје неколико месеци, око три", додаје Силва.

„Допамин изазива такозвано - витешко понашање код мушкараца и интензивну везаност за жене. Интензитет реакција док је неко заљубљен ствара еуфорију и чини особу зависном у трајању од неколико месеци, али након тога се може схватити, да је одабрана особа - ипак дугорочно некомпатибилна", рекла је Силва.

За потребе истраживања, Силва је обавила неколико детаљних интервјуа са мушкарцима и женама свих старосних група на тему раскида и открила да је 80 посто учесника изјавило да је лакше прекинути везу када „нема комуникације лицем у лице и директних интеракција са другом особом".

Парадоксални ефекти 

Међутим, интересантно је да је 80 посто испитаних миленијалаца прошло искуство остављања - без образложења.

„Према људима се понашамо као према нашим друштвеним мрежама", каже Силва о „несрећном“ феномену. „Гледамо на људе као на предмете, бирамо оне који имају највећи сјај, брзо прелазимо на следећи сјајни објекат. Овакав приступ људима и односима ствара парадоксални ефекат", рекла је Силва, и додала да је таква врста понашања постала уобичајена.

Када је реч о саветима у вези са тим како да не постанемо жртва таквог понашања, Тромбети једноставно предлаже да се помирите с тим, ако вам се деси.

„Не плашите се да ћете бити жртва изненадног онлајн прекида везе, или раскида без образложења. Знајте да се то дешава свима, да нисте једини, и не схватајте све превише лично. Једноставно, на крају крајева - не треба вам неко ко има такав приступ животу и везама", саветује Тромбети.

Појашњава да не постоји нужно један одређени знак који ће вам дати до знања да сте ушли у везу са неким тог калибра, али, како каже, најпаметније је избегавати људе „који редовно одлазе, нестану, а затим покушавају да се врате у ваш живот, и негују тај образац".

„На тако нечему не можете да изградите везу, и знајте да заслужујете боље", закључила је Сузан Тромбети.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи