Продуценти „Истребљивача 2“ туже Маска због копирања кадрова из филма на промоцији роботаксија

Против компаније „Тесла“, Илона Маска и „Ворнер брос Дискаверија“, продуценти филма „Истребљивач 2“ (Blade Runner 2049) поднели су тужбу због неовлашћеног коришћења кадрова из филма.

Продукцијска кућа „Алкон ентертејмент“ (Alcon Entertainment) тврди да је изричито одбила захтев „Ворнер броса“ да користи материјал из филма на представљању „Теслиног“ дуго најављиваног роботаксија.

Из „Алкона“ наводе да су упркос њиховом одбијању „Тесла“ и други организатори догађаја, 10. октобра, користећи вештачку интелигенцију (ВИ), израдили промотивне слике засноване на филму Истребљивач 2.

„Финансијски износ злоупотребе је био значајан“, наводи се у тужби.

„Сваки разборит бренд који узима у обзир било какво 'Теслино' партнерство мора узети у обзир Масково изузетно наглашено, високо политизовано, хировито и произвољно понашање, које понекад скреће у говор мржње“, додаје се.

„Алкон“ је такође оптужио организаторе догађаја за прибављање „лажног одобрења“, алудирајући на везу између „Ворнер броса“ и „Тесле“.

„Ворнер брос“, који је био домаћин промоције роботаксија у једном од својих филмских студија, такође је био дистрибутер филма Истребљивач 2 када је објављен 2017. године

У дуго очекиваном наставку сајберпанк класика Истребљивач (Blade Runner) из 1982. у режији Дени Вилнева, глумили су Рајан Гослинг, Харисон Форд, Ана де Армас и Џаред Лето, а освојио је две Оскара.

Илон Маск се више пута у прошлости позивао на оригинални филм, наводећи у једном тренутку да му је он био извор инспирације за „Теслин“ сајбер камион.

„Алкон“ тренутно снима спиноф телевизијску серију Blade Runner 2099.

Ово није прва тужба филмских аутора против Маска, јер га је и редитељ научно-фантастичног филма Ја, робот из 2004. оптужио да је копирао његове дизајне за хуманоидне машине и аутономна возила.

Слоган под којим је „Тесла“ промовисала своје роботаксије – Ми, роботи – који асоцира на назив збирке приповетки Исака Асимова, запао је за око редитељу Алексу Пројасу.

 „Хеј Илоне, могу ли добити назад своје дизајне, молим те“, написао је аустралијски редитељ у објави на мрежи Икс (некада Твитер), која је имао више од осам милиона прегледа.

Али његове тврдње су на мрежама прихваћене са резервом, а многи су истицали да и његово ауторство није оригинално, већ изведено из ранијих модела хуманоидних робота.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи