Најмање насељено острво на свету довољно за једну собу

У Гинисовој књизи светских рекорда најмање острво на свету некада је било Бишоп Рок, невероватно усамљени светионик на енглеском острву Сили. Али светионик је аутоматизован 1982. године, тако да Бишоп Рок више није насељен. Где је најмање острво на свету на коме неко живи?

Најмање насељено острво на свету довољно за једну собу Најмање насељено острво на свету довољно за једну собу

Највероватнији подносилац захтева за Гиниса је пригодно назван Just Room Enough Island (Острво довољно за собу) у близини залива Александрија у држави Њујорк. У питању је једно од хиљаду острва – заправо 1.864, према званичном пребројавању – којима је прошарана река Свети Лоренс која тече североисточно из језера Онтарио. Само 150 метара даље, на следећем острву, налази се замак Болт, култна вила као из бајке коју је хотелски милионер Џорџ Болт почео да гради 1900. године.

Довољно места за једну кућу и једно дрво

По локалној конвенцији, ове мале тачке између Њујорка и Онтарија се рачунају као део архипелага Хиљаду острва само ако су изнад нивоа реке током целе године и ако могу да издрже два стабла или жбуње.

Педесетих година прошлог века, породица по имену Сизеланд купила је острво Хаб, једно од најмањих острва у каналу, засадила дрво и изградила малу колибу која је заузимала скоро сваки преостали квадратни центиметар суве земље. Своју нову имовину су преименовали у Острво довољно за собу (Just Room Enough Island), из очигледних разлога.

Острво-кућа је локална знаменитост

Али план Сизеландових за мали осамљени кутак за викенд одмор се изјаловио. Њихова викендица величине острва на острву величине викендице брзо је постала популарна атракција за туристе који крстаре реком. Вашингтон пост је приметио да посета острву оставља мало простора за грешке. „Један погрешан корак и мораћете да пливате."

Са нивоом реке како се види на Гугл мапама, острво Just Room Enough изгледа има око 310 квадратних метара. То би га чинило упола мањим од Бишоп стене у време осеке – па чак и пре него што се британски светионик опростио од свог последњег чувара, тако да је Just Room Enough Island било вероватно најмање насељено острво на свету.

У сваком случају, било које од ових острва би било одлична куповина за оне који нису луди за баштованством.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи