Читај ми!

Злакуска грнчарија опстала захваљујући једној телевизијској емисији

Унеско је злакуску грнчарију уврстио у нематеријално културно наслеђа човечанства. Некада тај стари занат није био толико на цени, а пут до такве позиције почео је кроз емисију Телевизије Београд „Црепуљар из Злакусе“, аутора Недељка Јешића.

Загазио је девету деценију, али не одустаје од израде грнчарије пуних 75 година. Крајем седамдесетих у емисији Недељка Јешића, Људи говоре, грнчар Милан Савић открио је свету тајну заната.

„Тако на тај начин је млого то помогла нам телевизија. Имамо добре понуде за радом тијем и то радимо и пролазимо лијепо“, признаје старина Милан Савић.

Медијска промоција променила је поглед на тај занат у ери индустријализације Југославије.

„Тад су нас задиркивала деца – рбињари, црепуљари – тако нешто погрдно, зато што се ето, наши бавили тим занатом“, каже Василије Терзић из Злакусе.

Један документарац је био пресудан да древни занат буде тема за докторску дисертацију и тако утре пут његовом светском значају.

„Такав исти начин рада користио се и у Шпанији, Португалији, неким деловима Пиринеја и Француских Пиринеја, али тамо је то све већ напуштено. Злакуса је остала једина“, наглашава др Биљана Ђорђевић, музејски саветник Народног музеја у Београду.

Захваљујући томе, у Мрчајевцима постоје два највећа лонца на свету од 560 и 600 литара.

„У коме се кува храна. Имамо већих судова, али они служе као статуе у неком музеју“, наводи Милутин Тошић из Мрчајеваца.

Највеће лонце правили су у домаћинству Шуњеварића, где је традицију прве жене која се бавила тим занатом данас наставила снаја.

„Све више и више младих почиње да ради. Деца немају посла и онда наставља се та традиција са колена на колено“, каже Даница Шуњеварић из Злакусе.

Занат који је био на путу да ишчезне, позлатио се грнчарима у Злакуси, донео бољитак том крају, укусну храну широм Србије и постао нематеријално културно наслеђа човечанства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 06. новембар 2024.
13° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње