Читај ми!

Породица Нешић уз грнчарски точак и ради и одмара се

Некада су се у шабачком крају грнчарством бавиле четири породице. Данас само Нешићи чувају традицију и љубав према занату који преносе с колена на колено.

Уз грнчарски точак Бора Нешић и ради и одмара се. Од деде је наследио име и љубав према занату. Са глином се дружи од дванаесте године.

„То је више кроз игру прерасло у љубав, а касније и у озбиљан посао. Пре него што дође до грнчарског точка, прва фаза је цеђење, друга млевење и трећа је мешање глине. У зависности од потребе или мог расположења правимо разне ствари, од ђувеча до лонаца, сачева. Драго ми је што ћу сачувати традицију своје породице и целог грнчарског заната пошто он генерално изумире“, наводи Бора Нешић.

У породичну кућу, прву диплому донео је деда Бора пре шест деценија. Традицију је наставио син Зоран, а затим и унук који је завршио Школу примењених уметности.

„То што имаш у рукама и у глави то ти нико не може да узме, то је твоја срећа, то је твоје богатство. Занат је златан, ко уме да га цени, поштује и да ради“, наглашава Нешић.

Од прве фазе до глазуре и сушења некада је потребно да прође месец дана. Најтежи део процеса је припрема глине.

„Глина се прво меље на једној машини три пута, затим на следећој четврти пут и добијамо саламу. Та салама се меси и обликује се глина на грнчарском точку. У зависности од тога шта се прави, меси се већа или мања количина. Сам процес изискује количину од тоне до тоне и 200 килограма. Та количина се потроши за око месец дана“, објашњава Бора.

Предмети од глине пеку са на температури од 900 до 1.080 степени и због тога је, кажу Нешићи, храна у њима много укуснија јер дуже задржавају топлоту. У породици свако има своје задужење, а жеља свих је да традицију настави и најмлађи члан, осмомесечни Павле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 13. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње