недеља, 10.11.2024, 20:00 -> 20:14
Извор: РТС
Аутор: Михаило Јевтић
Пунолетство Фестивала чварака у Ваљеву – за добре чварке потребно стрпљење
Викенд у Ваљеву у знаку је чварака, чувеног деликатеса од свињског меса који је постао национални бренд. И 18. Фестивал чварака привукао је десетине хиљада посетилаца. Другог дана фестивала, припремали су се познати ваљевски дуван чварци.
На обалама Колубаре, крцате гостима из целог региона, од раног јутра припремани су дуван чварци, због којих се већ 18 година долази на фестивал посвећен том ваљевском бренду.
Упркос великој потражњи чварци су се у Ваљеву продавали по уобичајеној цени од 1.500 до 2.000 динара .
„Сви расположени, сви купују и, не могу да кажем, ја сам задовољан са овим даном сачувај Боже“, каже Бранко Ђуричић из села Гола Глава код Ваљева.
За два дана фестивала чварци су цврчали у 70 оранија. Припремани су и маснији тзв. „шодер“ цварци. Вековна традиција ваљевских дуван чварака преноси се генерацијама.
„Пошто је то традиција, уопште што се тиче код нас у Србији, уопште у нашој кући, ту смо научили. Процес припреме, наравно, одвоји се месо и маст, дода се воде и крене да се дуго кува“, објашњава Јаков Веселиновић из Ваљева.
„И онда полако са лаганом ватрицом и успорено са стрпљењем једним лаганим треба између седам и осам сати“, додаје Марко Стојић, месар из Ваљева.
Магнетизам топлих дуван чварака
Ко једном проба топле ваљевске дуван чварке, поново због њих долази на Фестивал, који је један од главних репрезената ваљевског краја и Србије.
„Он је достигао неки свој врхунац и добио свој идентитет јер сам град, сама земља је добила идентитет јер сви га препознају по фестивалу дуван чварака“, истакао је Славен Баточанин, идејни творац ваљевског Фестивала чварака.
„Излагаче имамо из Врања, Кикинде, Бањалуке, из целе Републике Српске, са свих страна, постали смо више него регионални фестивал“, наводи Дарко Достанић, в.д. директора Туристичке организације Ваљева.
„Дуван чварке не може да направи нико осим Ваљеваца, људи из ваљевског краја, ја мислим да ово не може да направи нико“, поручује Бранко Ђуричић.
У Ваљеву се пазарило на десетине тона чварака и других специјалитета и прерађевина од меса, што једној од посећенијих манифестација у Србији, даје и све већи привредни значај.
Коментари