Приматима прети изумирање!

Гориле, мајмуни, лемури и други примати су у опасности од изумирања, а научници кажу да је последица активности човека то што су његови најближи живи рођаци у невољи, упозорава нова међународна студија.

Око 60 одсто од више од 500 врста примата је „већ сада пред истребљењем“, а бројност три четвртине врста примата опада према студији објављеној у часопису Science Advances.

Док научници прате смањивање броја јединки и група примата у шумама широм света, ово је прва општа слика стања. Резултат је „узбуна“ већа него што се мислило, рекао је истраживач Пол Гарбер, са Универзитета у Илиноису.

„Перспектива није добра“, истакао је Гарбер који се недавно вратио из џунгли Бразила.

Смањење броја примата је објаснио људским активностима, укључујући лов, рударство и трагање за нафтом. Сеча шума, сточарство и земљорадња такође уништавају драгоцена станишта у Африци, Азији и Јужној Америци.

Многи од проблема примата су недавни. На пример, бројност једне врсте горила Грауер, опала је са 17.000 1995. године на само 3.800 сада, углавном због лова ради њиховог меса и рударства, открила је студија.

Свега око 14.000 суматранских орангутана је остало у свету. Хајнански гибон у Кини је спао на само 25 јединки, док су 22 од 26 врста примата у Кини угрожене, нагласио је Гарбер.

Око 94 одсто врста лемура у свету је угрожено, посебно на Мадагаскару који је једно од најтеже погођених места за примате због губитка станишта.

„Морамо да на то да гледамо (губитак станишта) као на сигнал. Он нам нешто говори о нашој будућности. То је критичан проблем света“, објашњава Гарбер.

Док има наде да ће неке врсте бити заштићене, многе ће нестати наредних деценија, сматра коаутор студије Едуардо Фернандес-Ђук са Универзитета Јејл.

Стручњак Универзитета Емори за примате Франс де Вал рекао је да је студија „веома детаљна и правовремена, а нажалост и тачна“.

„Јасно је да бројност примата иде у погрешном смеру“, закључио је де Вал.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи