Које су најбоље године за брак

Верује се да људи који у зрелијим годинама ступају у брак имају веће шансе да остану у заједници са својим партнером. Ново научно истраживање показало је да такво уверење донекле у праву, а најбоље доба за улазак у брак је од 28 до 32 године.

Венчавање у касним двадесетим и раним тридесетим годинама је, према подацима социолога Николаса Волфингера, много погодније за људе јер су већ достигли одређени степен зрелости, али су и даље млади и енергични.

Волфингер је анализирао податке које је прикупљао пуних шест година, а који обухватају велики број људи свих узраста, нивоа образовања и религија.

Открио је да парови који се венчају као тинејџери имају 38 одсто шансе од развода у првих пет година. За оне у раним двадесетим годинама, тај ризик је 27 одсто.

Са друге стране, парови који се венчају између 25 и 29 година имају 14 одсто шансе да се разведу у првих пет година, док они који кажу судбоносно „да“ између 30 и 34 године имају десет одсто шансе да затраже развод.

Волфингер, који је професор на Универзитету у Јути, такође је анализирао и понашање жена током протеклих три деценије и покушао да пронађе неку везу са бројем партнера пре брака и евентуалног развода.

Жене које су имале више од десет партнера пре ступања у брак имају највеће шансе за развод, али слично понашање показале су жене које су имале до два партнера пре брака. Мање шансе за развод у првих пет година брака имају оне које су се удале невине или које су имале између два и десет партнера.

„Занимљиво је да ово важи само за жене у претходној деценији, односно током 2000-их. Пре њих, током осамдесетих и деведесетих жене са два партнера пре брака имале су највеће шансе да код матичара оду да пониште завете“, објаснио је Волфингер.

Жене током 80-их и 90-их које су имале више од десет партнера пре брака, ретко су биле склоне да затраже развод.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи