Најамбициознији покушај човечанства да сиђе у средиште Земље

Сан Жила Верна о „Путу у средиште Земље“ можда би могао и да се оствари у наредних десетак година. Тако барем размишљају чланови амбициозне научне експедиције која ће почетком следеће године покушати да пробије Земљину кору и узме узорке из спољног омотача језгра.

Брод "JOIDES Resolution" ускоро ће испловити са Шри Ланке до тачке у Индијском океану где је Земљина кора тек 2,5 километра дебела. Ту би требало да почне бушење границе између Земљине коре и омотача језгра, знане као Моховичићев дисконтинуитет, која је добила име по хрватском сеизмологу Андрији Мохоровичићу.

На морско дно ће бити спуштена бушилица која ће покушати да се пробије километар и по чврстих стена. Уколико све прође како треба, будуће експедиције ће се вратити и покушати да потпуно пробију Земљину кору и, по први пут у историји, уђу у Земљин омотач језгра, преноси портал Nature.

Истраживање Земљине унутрашњости се показало много тежим подухватом од истраживања Сунчевог система или удаљених галаксија. И то не зато што се није покушавало. Баш супротно, од 1960-их година велики број покушаја је предузет, али без успеха.

Уколико ће се тако нешто и десити, биће кроз морско дно, где је Земљина кора најтања. А слој Мохоровичићевог дисконтинуитета, или Мохоа, у Индијском океану је најбоље место за тако нешто, јер је кора ту дебела „тек“ два и по километра.

Чему и каквим резултатима се научници надају од оваквог подухвата?

Прво, претходни покушају да се стигне до Земљиног омотача вратили су на површину узорке седиментних наслага старих милионима година, које су помогле геолозима да повежу и установе померање континената кроз Земљину историју.

Друго, откривен је микробски живот много дубље него што се до тада веровало да је могуће, што је знатно проширило наше разумевање Земљине биосфере.

Треће, нова експедиција покушаће да прикупи геолошке и биолошке узорке са дубина до којих до сада никада нисмо дошли. Тиме ће научници моћи још боље да разумеју како се Земљине тектонске плоче померају и како микроорганизми успевају да живе у тако екстремним условима.

Прва фаза експедиције у Мохоу очекује се да ће почети овог месеца, а трајаће све до краја јануара. Ако све прође како научници планирају, "JOIDES Resolution" ће се вратити да пробије још најмање километар стена, чиме би ефективно била пробијена Земљина кора.

Након тога, јапански брод "Chikyu", највеће пловило за подводно бушење на планети, ће завршити посао.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару