Читај ми!

„Нови хоризонт“ стигао: Здраво, Плутоне!

Први пут у историји, свемирска летелица пришла је Земљином најдаљем комшији у Сунчевом систему и снимиће га изблиза. Осмочасовни пролаз поред Плутона „Нови хоризонти“ започео је око 14 часова и омогућиће научницима да добију детаљне снимке и податке о рељефу и особинама површине патуљасте планете.

Већ девет година траје путовање сонде „Нови хоризонти“ са Земље према Плутону. Коначно је дошао крај епском путешествију.

„Ово је први пут у 25 година да смо се приближили потпуно непознатом свету ове величине и на оволикој раздаљини“, каже шеф истраживачког пројекта „Нови хоризонти" Џон Спенсер.

Насина свемирска летелица, величине концертног клавира, проимакла се на 12.500 километара од површине Плутона у 14.49 по нашем времену, а већ је превалила раздаљину већу од пет милијарди километара!

Колико је Плутон удаљен од Земље најбоље илуструје чињеница да ће први снимци високе дефиниције стићи тек сутра око 21 час. 

Човеково разумевање Плутона почело је 1930. године, када је амерички астроном Клајд Томбо уперио телескоп Ловелове опсерваторије према делу неба где се налази наш патуљасти комшија.

Занимљиво је да сонда, осим научних инструмената, у себи носи и пепео покојног научника како би симболично био први који је посетио свет који је открио.

Док су године пролазиле, научници су наставили да прикупљају све више информација о Плутону помоћу моћних телескопа на Земљи и у свемиру.

Ипак, тек са лансирањем сонде „Нови хоризонти“ и њеним приближавањем „деветом камену од Сунца“ откривено је да је Плутон црвенкасте боје са чудним тамним и светлим „жиговима“ на површини. Изгледа потпуно јединствено када је реч о Сунчевом систему.

Плутон и његових пет сателита много су компликованији него што су научници сматрали када су 19. јануара 2006. године лансирали „Нове хоризонте“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи