Читај ми!

Хомосексуалци добродошли, жене воде молитве

Џамија чија ће врата бити отворена за хомосексуалце, али и у којој ће жене имати право да воде молитве – отворена је у Јужноафричкој Републици.

Професор Муслиманског образовног центра у Оксфорду Таџ Харгли добио је приличан број претњи смрћу због отварања џамије у Кејптауну, за коју се нада да ће помоћи у ширењу толеранције и борби против радикализма.

„Отворили смо џамију за све људе широких схватања. Они који не желе да прихвате различитости – не морају да долазе“, каже Харгли за Би-Би-Си.

Према његовим речима, крајње је време за верску револуцију.

„У Јужноафричкој Републици је пре 20 година изведена мирна револуција којом је апартхејд замењен демократијом, па морамо да спроведемо исто то и на религиозном плану“, сматра професор.

Харгли, који је рођен у Кејптауну, истиче да ће у џамију бити добродошао свако – без обзира на род, религију или сексуалну оријентацију.

Осим што ће моћи да предводе молитву, жене ће моћи да се моле у истој просторији са мушкарцима.

Нагласио је да је тренутна исламска пракса неправедна и да се „жене увек држе позади, ван видокруга и да се о њима и њиховом положају не размишља“.

Међутим, чланови највеће муслиманске заједнице у Кејптауну критикују на социјалним мрежама покушај отварања нове џамије, а многи називају Харглија јеретиком и неверником. Једна група је покушала да заустави отварање те џамије.

Главно јужноафричко исламско тело – Муслимански правни савет, саопштило је да испитује целу ситуацију.

Приликом прве молитве Харгли је осудио мржњу између муслимана и хришћана, за шта је оптужио „изопачену теологију“, пренео је АФП.

Било је покушаја и да се Харгли дискредитује као верски вођа. „Имам докторат из исламских студија са Оксфорда, за разлику од мојих противника који су завршили неке сумњиве колеџе у Пакистану и Саудијској Арабији“, одговара им професор.

За Би-Би-Си Харгли је рекао да жели да оживи „првобитну Мухамедову џамију – где није било баријера“.

„Идеја да жене не буду видљиве у муслиманском свету јесте иновација која је дошла после Мухамеда и, нажалост, постала је дубоко укорењена“, објашњава Харгли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару