Читај ми!

Пронађене још три „настањиве“ планете

Tелескоп „Кеплер“ открио је два нова планетарна система. Још занимљивије је што су у тим системима пронађене три планете које се налазе у „настањивим“ зонама, што значи да су довољно удаљене од својих звезда да би могле да продрже постојање воде. Откриће ових планета приближава нас проналажењу новог дома, истичу научници.

Научници НАСА открили су помоћу телескопа „Кеплер" два нова планетарна система која укључују три планете на којима би могао бити могућ живот, односно које се у својим сунчевим системима налазе у „настањивој" зони (Habitable zone).

То подразумева да су од своје звезде довољно удаљене да би површинска температура могла да подржи постојање воде.

Први систем је Кеплер 62 и састоји се од пет планета - 62б, 62ц, 62д, 62е и 62ф. Прве три планете у систему су преблизу звоје звезде и живот на њима не би био могућ. Остале две планете, међутим, налазе се на доброј удаљености и научници сматрају да би могле да подрже живот.

Кеплер 62ф је само 40 одсто већа од Земље и то је чини, што се величине тиче, најприближнијом планетом досад откривеном. Кеплер 62ф има стеновиту композицију и треба јој 267 дана да обиђе око своје звезде.

Друга планета у том систему је Кеплер 62е и 60 одсто већа од Земље, а за један круг око њене звезде треба јој 122 дана.

У сазвежђу Лабуда откривен је систем назван Кеплер 69 око чије звезде, која је приближно исте величине као Сунце, круже две планете. Једна од њих је преблизу, док је друга Кеплер 69ц у „настањивој зони".

Око 70 одсто је већа од Земље, а да обиђе око звезде треба јој 242 дана. Још није познат састав планете.

Научници још не знају да ли би живот могао да се развија на овим планетама, али њихово откриће показује нам да смо корак ближи проналажењу планете сличне Земљи, која кружи око звезде сличне Сунцу.

„Откриће ових стеновитих планета у настањивим зонама приближава нас проналажењу новог дома. Само је питање времена када ћемо знати да ли и колико у галаксији постоји планета попут Земље", каже Џон Грунсфелд, сарадник при Директорату научних мисија у централи НАСА у Вашингтону.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи