Читај ми!

Претекосмо?

Преживесмо ли ми ово смак света или је још рано да се радујемо? Устаде ли и Сава Савановић без разлога? Да ли је хиљаде људи узалуд куповало комплете неопходних ствари за Судњи дан? Мексички Национални институт за антропологију и историју наговестио је да би због разлике у календарима апокалипса могла да се догоди у недељу.

20.30 - Од смака света остале су само добре шале. Најбоља је она да је смак света дошао у Србију окренуо се око себе и рекао: „Па, ја сам овде већ био!".

19.30 - Једна исфрустрирана корисница Твитера назвала 21.12. „најгором апокалипсом свих времена". Била јој је превише досадна.

18.44 - Како јавља Њуз нет, пензионери широм земље увелико стоје у реду за смак света.

18.30 - На данашњи дан 1878. године рођен је бољшевички револуционар и лидер СССР-а, Јосиф Висарионович Џугашвили Стаљин.

18.05 - Данас неколико познатих личности има разлога за двоструко славље – ем је апокалипса отказана, ем им је рођендан. То су: Крис Еверт (тенисерка, рођена 1954), Џејн Фонда (глумица, 1937), Семјуел Џексон (глумац, 1948), Ху Ђинтао (председник Кине, 1942), Михаил Сакашвили (председник Грузије, 1967), Реј Романо (комичар, 1957), Кифер Сатерленд (глумац, 1966), Том Стариџ (глумац, 1985), Ирвин „Меџик" Џонсон (кошаркаш, 1967), Пако де Лусија (гитариста, 1947).

16.49 - „О, а ја вама честитам што је 15 часова, а свет је још увек ту", рекао руски премијер Дмитриј Медведев на данашњем састанку након што су му пожелели срећне празнике.

15.05 - Енглез Мартин Милер (26) из Лондона, који је планирао да заради 50.000 фунти ставивши у кладионици "Paddy Power" 10 фунти на квоту 5.000:1 да ће се армагедон догодити, вероватно једини још „држи палчеве" катастрофи. Како ли је замислио да их искористи?

14.20 - Смак света више не прети ни Кирибатију, ни Новом Зеланду, ни Аустралији. Тамо је већ 22. децембар.

14.15 - Француска полиција ухапсила два мушкарца са гас-маскама и мачетама у колима, док су се приближавала уточишту у Бигарашу.

14.00 - Аустралијска Фејсбук група "Night Sky" овако је видела пропаст Сиднеја (слика испод).

13.02 - Горска служба спасавања није имала потребе да интервенише на Ртњу, иако је било најављено да ће на тој планини бити много људи и да ће се неки пењати ка врху, изјавио је Јеленко Тодоровић, вођа екипе Горске службе.

12.12 - Куцнуо је час, армагедон није дошао, зима јесте.

12.00 - У турском уточишту од смака света, Ширинџеу, заговорници теорије о апокалипси и верске вође убеђују хиљаде окупљених да ће само то сеоце бити поштеђено од пропасти.

11.10 - Од смака света по српском времену дели нас мало више од сат времена. Од почетка зиме скоро исто толико. Како јавља репортерка РТС-а Сања Драгићевић, на Ртњу нити има чудне светлости нити много странаца.

10.20 - Испред мистичног споменика Стоунхенџ у Великој Британији окупљају се верници и ходочасници у сусрет новом дану.

9.30 - Мексички Национални институт за антропологију и историју наговестио је да историјски прорачуни синхронизовања мајанског и западног календара одступају неколико дана и да би се мајански циклус могао завршити тек у недељу.

8.50 - Сачекајте до зоре (22. децембра). Тада ће Маје проговорити, поручила је из Гватемале добитница Нобелове награде за мир Ригоберта Менчу.

8.36 - Дведесет први децембар свануо и у Мексику и Гватемали, седишту цивилизације Маја. Људи се окупљају испред храма Чичен Ица.

8.15 - Са Ртња се јавила репортерка РТС-а, Сања Драгићевић. Стање и даље редовно.

3.00 - Данас ће свакако бити најмрачнији дан у години – обданица је најкраћа на дан почетка зиме. Сунце ће изаћи у 7.13, а заћи у 16 часова, што значи да ће обданица трајати само осам часова и 47 минута, а ноћ чак 15 часова и 13 минута.

2.15 - Према писању агенције НАСА, корени страхова који се односе на овај армагедон потичу од веровања да ће Нибиру, планета коју су, наводно, открили Сумерани, ударити у Земљу у мају 2003. године. Пошто се то није десило, Дан Д је „пребачен" на 21. децембар 2012, односно повезан са зимском краткодневицом и окончањем циклуса у мајанском календару.

1.31 - Пита ли се неко од вас како ће „ТО" уопште изгледати? Где да гледамо, на коју страну? Хоћемо ли га препознати? Ако у глави имате сценарио шта, заправо, треба да се деси, како и одакле ће нас ударити, молимо вас да поделите то са нама.

1.15 - Канадски Црвени крст позвао становништво да провери да ли је спремно за армагедон! „Саветујемо Канађанима да се припреме да брину о себи и својим породицама у наредна 72 часа, у било којој алармантној ситуацији", изјавио Денис Дион, национални директор за санирање последица природних катастрофа.

1.02 - Пре два минута, „последњи дан" почео и у Великој Британији, Португалији и Ирској.

1.00 - Ако упоредимо „поуздане" податке сајта Time and Date и извештај Астрономског друштва „Руђер Бошковић", смак света и најхладније годишње долазе скоро у исто време – данас у 12.12 часова. У исто време на јужној Земљиној полулопти долази лето.

00.30 - Прође првих пола сата. Не опуштајте се и не удаљавајте од својих прибора за смак света.

00.20 - У комшилуку, у Букурешту и Атини, који су сат времена пре нас, дакле у 23 часа по средњоевропском времену загазили у „последњи дан планете", такође мирно.

00.10 - Ако ово читате, добро је, значи да ни код вас још није стигао. Не брините, нисте остали сами! 

00.07 - На Ртњу нема колона уплашених људи, страних туриста нити чудних појава. Уместо тога, много је домаћих и страних новинара. Хотелски капацитети јесу попуњени, али људи не објашњавају зашто су баш ту дошли. У приправности је и Горска служба спасавања, јавља Сања Драгићевић, специјални извештач РТС-а.

00.02 - Интернет ради! Маје превиделе тај „детаљ"?

Дошао је! Дан који су заговорници теорија о смаку света с нестрпљењем чекали годинама, неки чак и деценијама, управо је почео.

Додуше, ми се јављамо из Србије која касни за (нама) десним, то јест источнијим крајевима света, као и временским зонама, па је могуће да ће нас то нешто потрефити нешто касније.

Такође, у претходном периоду било је речи и о томе да ће нас, по старом, добром обичају, заобићи и овај феномен, ако се крај света може назвати тако. Не би било први пут да нас на неки важан догађај не позову.

Са друге стране, може ли Србију заобићи армагедон због наводне кривице за испуњавање услова за смак света из Нострадамусовог пророчанства? 

Није немогуће ни да до нас још није допрла информација о томе да је крај света увелико у току, јер сасвим је могуће да новозеландским, јапанским и аустралијским новинарима (код њих 21.12.2012. године већ увелико траје!) није сада до извештавања.

Истина је да се не можемо баш похвалити инструментима најнапреднијих генерација за проучавање удаљених објеката, тако да ћемо, ипак, морати да сачекамо и видимо да ли се неко небеско тело Земљи приближава неслућеним брзинама.

Порука за суботу: астрономија је, можда, научна грана у коју би требало највише улагати после пропале најаве апокалипсе.

Теорије о новом светском рату у којем би до данас нестао већи део популације прилично су мало вероватне из простог разлога што смо у приличној стисци с временом.

Али, зато они који имају приступ црвеном дугмету којим се лансира атомска бомба можда баш данас, као у цртаном филму, после читања натписа: „Не дирај!" помисле: „А, што да не?" и Земља нестане у великој експлозији за само неколико секунди.

Може да се деси и да су неверне Томе у праву и да за Маје данас само почиње нови календарски циклус.

Да ли је хиљаде људи узалуд куповало или правило комплете неопходних ствари за Судњи дан и оно што следи после?

Да ли је Путин, ипак, био у праву?

Да ли ће се испоставити да су уплашени који су не жалећи средства похрлили на сигурно протраћили силне новце? 

Да ли је халабука око краја цивилизације призвала и најпознатијег српског вампира Саву Савановића? 

Ртањ, јави се! Београд зове и Ширинџе: има ли позитивне енергије? Бигараш у Француској, шта кажу аватари? Било ко у Стаљиновом бункеру

Има ли икога тамо?

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи