Читај ми!

Пица која је вратила понос Италији

Италијани су коначно одахнули – после 22 године повратили су рекорд који се односи на њихов специјалитет – највећу пицу на свету. То им је омогућила „Маргарита“ пречника скоро 40 метара, тешка више од 22 тоне!

Пет шефова кухиње из Рима побринуло се да се рекорд за највећу пицу на свету врати „кући".

Кулинарски тим је, користећи, између осталог, девет тона брашна и четири тоне соса од парадајза, припремио пицу пречника 39,62 метра!

Пре него што су је исекли, монструозна „Маргарита" је тежила 22.861 килограм.

На тај начин су титулу преузели од једног јужноафричког супермаркета, који је претходни рекорд од 37,18 метара поставио још 1990. године.

Највећи логистички проблем је представљало печење теста за овај италијански специјалитет. Кувари су то учинили из 5.234 пута у року 48 сати, на температурама између 300 и 500 степени Целзијуса, па све то спојили.

Назвали су је Отавија, према римском императору Августу. „Тако смо је назвали да би симболизовала наду у велики економски и културни опоравак", објаснио је Довилио Нарди, шеф овог квинтета мајстора кухиње.

Употребили су и 8,9 тона моцареле, 680 килограма маргарина и 250 килограма соли, око 190 литара уља и 23 литра сирћета. 

Организатори су посебно истакли да је без глутена, са циљем да покажу да таква храна више не обавезује на ограничења у исхрани.

Парчићи пице су донирани народним кухињама у Риму.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи