Читај ми!

Опловио свет са средњошколцима

На једрилици од алуминијума „Пангеи“, Мајк Хорн је провео протекле четири године пловећи светом и борећи се за заштиту природе. Често су му се у експедицијама придруживали средњошколци у жељи да искусе неслућене авантуре.

Швајцарско-јужноафрички истраживач Мајк Хорн је данас упловио у луку Монака својом једрилицом од алуминијума „Пангеом", после више од четири године путовања океанима света, као домаћин десетина младих који су му се придружили у 12 екстремних експедиција.

„Користим авантуру да привучем младе људе, а говорим им о природи и науци", рекао је 46-годишњи Хорн који 20 година лута светом и жели да свуда укорени борбу за заштиту природе.

Хорн каже да воли да „спава у шатору на минус 60 степени и супротстави се невремену у четири сата ујутро", а на овом путовању је добио маларију и имао проблема са реумом.

Укупно је сто младих из 40 земаља, од 15 до 20 година, учествовало у некој од дванаест тронедељних експедиција „Пангее" по најудаљенијим деловима света.

Вaлентин Дорсаж, 17-годишњи ђак из Швајцарске, каже да ће памтити ноћ са седам других младих августа 2011, у алпинистичкој лежаљки на вертикалном зиду фјорда у северној Канади.

„Требао нам је читав дан да се попнемо уз зид од 200 метара, било је веома хладно, падала је киша, у мојој врећи за спавање је било пет центиметара воде, био сам мокар... Било је тако лепо и невероватно бити тамо", каже Швајцарац.

„Пловили смо 1.600 километара, пешице прешли глечер вукући санке, сишли с планине до мора, видели осам поларних медведа, наишли на младе Ескиме... чистили смо обале од смећа које избацује океан."

Десеторо других је пловило дуж 2.000 километара реке Амазон, неки су у Малезији 2009. проучавали корале и „спавали под звездама" на палуби брода од 35 метара који су технологијом која не угрожава природу изградили мајстори бразилских фавела.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи