Читај ми!

Откривени фосили стари 425 милиона година!

Међународни тим научника пронашао је два јединствена фосила потпуно непознате врсте, сличне шкампима, старости око 425 милиона година. Откриће је веома значајно јер је једно од ретких у којима су очувана и мека ткива ових бића, дугачких 10 милиметара.

Jединствене фосиле, потпуно нове за науку, који укључују остатке шкољки, меса, удова, очију и пробавних система бића сличног шкампима, старости, како се претпоставља, око 425 милиона година, пронашли су заједничким снагама научници са Универзитета у Лестеру, Оксфорду, лондонског Империјалног колеџа и Универзитета „Јејл" у Конектикату.

Два „специјална" фосила у одличном су стању захваљујући томе што су својевремено била прекривена вулканским пепелом. Пронађена су у стенама у Хeрфордширу, које датирају из Силура, трећег од шест геолошких периода палеозоика, и старе су 425 милиона година, када је јужни део Британије био под морем и суптропском климом, преноси Би-Би-Си.

„Узорци остракода које смо открили представљају род и врсте нове у науци, а назвали смо их Pauline avibella. Овај род је добио име у част драге особе, а avibellа значи лепа птица, због тога што личи на крила птице", рекао је професор Дејвид Сиветер, са Универзитета у Лестеру.

Остракоде су најбројнији фосили антропода, који се јављају на читавој планети у стенама, у последњих 490 милиона година, а данас се налазе у већини водених окружења.

Научници објашњавају да је откриће значајно због тога што је једно од малобројних у којима су очувана мека ткива ових бића.

Фосил дужине једног центиметра реконструисан је уз помоћ технике љуштења узорака слој по слој, и фотографисања сваке фазе.

На основу тог поступка истраживачи су комплетирали три-де верзију, користећи постојећи компјутерски софтвер.

Резултати открића су објављени у стручном журналу Proceedings of The Royal Society B.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи