Читај ми!

Кит или змај?

За многе ствари које се чине невероватним или немогућим, постоји врло једноставно објашњење. Рецимо, дисање китова уз залазак сунца, под одређеним углом и уз преламање светлости може изгледати као пожар, или ерупција магме. Управо то се десило на фотографијама једног Американца.

Оптичке илузије одувек су помагале да се схвати како мозак ради. Међутим, једна од последњих је баш збунила многе.

Фотограф-аматер Марк Тарнер провео је дане и дане гледајући китове у близини обала Aљаске и чекајући савршен тренутак да забележи несвакидашњи призор – дисање китова. А оно је због сунчевих зрака у сутон и преламања светлости испало као пламен. Или омања ерупција магме.

Педесетпетогодишњи Американац, који је у пустоловину кренуо са 82-годишњим оцем, рекао је да није могао да поверује својим очима када је угледао кита који ствара спектакуларну оптичку илузију у тами.

„Ово је стварно предиван ефекат који открива нешто о деловању нашег вида, што до сада нисмо знали", рекао је Данијел Симонс, професор на Универзитету "Илиноис" који се бави истраживањем визуелних сазнања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи