Читај ми!

Откривен диносауров „деда“

Научници су, на основу костију пронађених у Танзанији, дошли до фантастичног открића - у рукама су имали остатке најстарије врсте диносаура коју су назвали "Nyasasaurus parringtoni". Предак познатих рептила био је дуг два до три метра, кретао се на две ноге и живео пре 243 милиона година!

Кост зглоба и шест пршљенова, нађени пре 80 година, сада су коначно идентификовани као остаци најстаријег диносаура.

Научници верују да је реч о припаднику новоименоване врсте Nyasasaurus parringtoni, који се кретао усправно, био дуг два до три метра и до кука висок метар. Тежио је између 20 и 60 килограма.

Фосилни остаци тог праисторијског џина пронађени су на територији данашње Танзаније и стари су око 243 милиона година, чак 10 милиона година пре него данас најстарији познати диносаури.

Стерлинг Незбит, истраживач при Универзитету у Вашингтону и вођа ове студије, изјавио је да су кости новооткривене врсте дале увид у бројне карактеристике раних диносаура и њихових рођака.

Коштано ткиво надлактице указује на нагли раст, што је карактеристично за све диносауре.

У време када су ови рептили ходали Танзанијом, она је била део огромног копна Пангее, тада јединог континента.

Незбит је истакао да чак и уколико ово није најстарији диносаур који је икада живео, свакако је најстарији откривени до сада и вероватно прилично близак рођак старијих од њега.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи