Читај ми!

Председник, горски титан стар 3.240 година!

Бивша трећепласирана џиновска секвоја, позната као Председник, после најновијег мерења попела се на вицешампионску позицију међу горским титанима. Мере дрвета, за које се процењује да је старо више од 3.200 година(!), оповргле су претходну претпоставку да велико дрвеће спорије расте у старијем добу.

Досадашње друго по величини дрво на свету, џиновска секвоја Грант из Сјера Неваде, после свеобухватног мерења којим је установљено да је од њега већи оближњи примерак под називом Председник, истиснуто је сa вицешампионске позиције.

И после 3.240 година(!), дрво и даље расте исто као и раније што највише изненађује научнике који испитују како ће на секвоје утицати климатске промене и да ли та врста дрвета - највећа жива бића на Земљи - има улогу у борби против њих.

Мерење секвоја било је део десетогодишњег истраживања секвоја и климатских промена, а мере Председника оповргле су претходну претпоставку да велико дрвеће спорије расте у старијем добу.

То значи, како сматрају стручњаци, да ће количина угљен-диоксида коју џиновско дрвеће апсорбује фотосинтезом наставити да се повећава током њиховог животног века.

Председник, који је висок 73,5 метара, на досадашњој листи интернет енциклопедије Википедије био је трећи по величини (не висини) међу џиновским секвојама.

Сада, са обимом већим од 28 метара и запремином од 1.275 кубних метара масе стабла, и још 255 кубних метара масе грана, Председник је 15 одсто већи од Гранта, познатог и као америчко Божићно дрво.

Председник расте, оцењују стручњаци, за по један кубни метар дрвне масе током кратке, шестомесечне годишње вегетације, и по томе је једно од најбрже растућих дрвета у свету.

Са две милијарде листова у крошњи вероватно је дрво са највећим бројем листова, што га сврстава међу најефикасније „природне фабрике" за претварање угљен-диоксида у хранљив шећер током фотосинтезе.

Ипак, највећа светска секвоја је Генерал Шерман, такође у Сјера Невади, чија је запремина 57 кубних метара већа од Председникових 1.529.

Џиновске секвоје толико порасту и дуговечне су због тога што су отпорне на болести и штеточине које угрожавају друго дрвеће, а дебела кора штити их од пожара.

Толика продуктивност и отпорност чине секвоје и њихове рођаке кандидатима за планско гајење ради смањења високе концентрације угљен-диоксида у ваздуху, која изазива отопљавање климе.

Пошто је природно станиште секвоја Калифорнија, за научнике је занимљиво то што су их први досељеници у Америку послали у своју постојбину, Велику Британију, а садили су их и на Новом Зеланду где се налази и највеће икада засађено дрво - секвоја из 1850. године, чији је пречник 4,6 метара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи