Читај ми!

(Раз)откријте људско тело

Изложба „Разоткривање тела“ истовремено је хваљена и забрањивана, а у свету је видело више од 30 милиона људи. Од 23. октобра, неке од бројних мистерија људског организма и Београђани могу открити на Сајму.

Фасцинантна изложба „Разоткривање тела" (Bodies Revealed), која је шокирала али и образовала више од 30 милиона посетилаца широм света, биће отворена 23. октобра на Београдском сајму.

Настала је у Атланти, али је обишла цео свет и ове године у Љубљани видело ју је 80.000, пре две године у Загребу 100.000, а у Будимпешти 250.000 људи.

Поставку у Београду чини 180 експоната, целих људских тела и органа, а изложбу је могуће погледати до 17. марта 2013. године .

Људска ткива која нису потопљена у течност, јасно се могу видети јер су сва тела и органи сачувани посебном методом, која се зове презервација полимерима.

„Ова изложба свакако представља начин да се посетиоци упознају, не само са тајнама које кожа покрива, него и са значајем онога што се испод коже скрива. Ипак морамо нагласити да ће много тајни остати неоткривено и када откријемо ту кожу", рекла је, гостујући у Дневнику Радио-телевизије Србије, професорка анатомије Валентина Бећировић.

Према речима професорке Бећировић, посетиоци не морају да познају функционисање органа боље од лаика, јер ће изложба послужити више као водич, као приказ колико је тело грациозно, крхко и колико знања и умећа је потребно да га сачувамо.

Изложба је подељана у девет сегмената, а посетиоци ће моћи да виде све појединости скелетног, мишићног, нервног, респираторног, циркулаторног, репродуктивног, уринарног и система за варење, као и система који чине кожа, знојне жлезде, коса и нокти.

На званичној интернет страници која представља изложбу, између осталог, наведено је да су људска тела комплекснија и чудеснија од свих компјутера и модерних техничких справа које користимо.

Ипак, многи немају представу шта се налази испод људске коже, на који начин тело функционише, шта му је потребно да преживи, шта га уништава, а шта оживљава. Неке од одговора добиће они који се одлуче да завире у „Разоткривање тела".

Метода којом су припремљени експонати изложбе је прилично нова, али није страна домаћим стручњацима.

„Са поносом могу да кажем да смо почетком 2000. године овладали методом полимеризације и да је академик, тада декан Медицинског факултета професор Владимир Костић, одвојио средства за лабараторију на Анатомском институту у Београду", истакла је професорка Бећировић.

Експонате ће публика моћи да види сваког радног дана од 10 до 19 сати. Улаз за одрасле коштаће 950, за студенте и пензионере 750, а за основце 450 динара.

Породични пакет кошта 2.350 динара, док је за предшколце улаз бесплатан.

У изложбеном простору забрањено је пушење, уношење хране и пића, употреба мобилних телефона, фотографисање и уношење ранчева и колица за бебе.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи