Читај ми!

Афрички краљ најбогатији човек свих времена

Краљ Манса Муса из Малија, владар скоро читаве Западне Африке у 14. веку, званично је најбогатији човек свих времена са имовином чија би вредност данас износила 400 милијарди долара. На листи најимућнијих налази се и породица Ротшилд, Џон Рокфелер, Ендрју Карнеги и цар Николај Други.

Мање познати краљ који је владао Западном Африком у 14. веку проглашен је најбогатијом особом у историји на новој листи 25 најбогатијих људи свих времена у чије су састављање истраживачи урачунали и инфлацију.

На листи коју је саставио сајт Селебрити нет ворт нема ниједне жене, а 14 од 25 их је из Сједињених Држава, док је само троје данас живо.

Међутим, прво место неприкосновено држи краљ Манса Муса из Малија, владар Малијског царства које се простирало преко данашње Гане, Тимбуктуа и Малија у Западној Африци. У време смрти 1331. године имао је богатство вредно 400 милијарди долара.

Његовом богатству допринела је чињеница да је царство производило половину светских залиха соли и злата. Сав тај новац искористио је за изградњу џамија које и дан-данас постоје.

Породица Ротшилд, друга на листи, данас располаже имовином чија се вредност процењује на вртоглавих 350 милијарди долара. Богатство те немачко-јеврејске куће подељено је на послове попут рударства, банкарства, пољопривреде, винарства, али и добротворне сврхе.

Џон Рокфелер, трећи на листи, најбогатији је Американац који је икада живео, а поседовао је око 340 милијарди долара у време смрти, 1937. године. Основао је "Standard Oil Company", чији је монопол на америчком тржишту прекинут од стране владе која је компанију раскомадала на неколико мањих.

Шкотско-амерички индустријалац Ендрју Карнеги предводио је експанзију америчке индустрије челика крајем 19. века. Највећи део богатства зарадио је продајом своје компаније „Карнеги стил компани" 1901. године за 480 милиона долара, што данас износи око 310 милијарди долара.

На петом месту нашао се руски цар Николај Други који је владао од 1894. до 1917. године. Поседовао је богатство које би данас вредело 300 милијарди долара.

На листи има још занимљивих имена попут преминулог либијског диктатора Моамера ел Гадафија који је заузео осмо место са имовином вредном 200 милијарди долара. Само милијарду мање и једно место ниже држи Хенри Форд.

Богатство Била Гејтса (136 милијарди) налази се на 12. месту, док је Мексиканац Карлос Слим, иначе тренутно најбогатији човек на свету, заузео 22. место.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи