Кама мута – моћна емоција за коју нисте знали да је имате

Кама мута је емоција коју доживљавамо на неким од најважнијих догађаја у нашим животима – рођења, венчања, сахране – и обично је користе писци, редитељи и стручњаци за маркетинг како би пробудили емоције својим причама. Циницима овај концепт може звучати увредљиво и превише сентиментално, али новија истраживања указују да кама мута може бити моћна сила и у политици.

Кама мута – моћна емоција за коју нисте знали да је имате Кама мута – моћна емоција за коју нисте знали да је имате

Кама мута је еволуирала да би нас везала за друге и ојачала наше везе, а није оно што називамо емпатија. Она нас мотивише да прихватимо друге људе и бринемо о њима.

Интересивање антрополога и психолога Алана Фискеа за камам муту почело је пре више од 10 година, током радног одмора у Норвешкој са своја два пријатеља и сарадника, психолозима Томасом Шубертом и Беатoм Зајбт. Једног дана, почели су разговор о филмовима за децу и филмовима о суперхеројима. Зашто би, питао се Шуберт, увек заплакао на крају ових филмова?

После размишљања и дискусије, дошли су до претпоставке да ова непосредна, невољна реакција одражава емоцију која није научно проучавана. „Сви психолози су претпоставили да плакање значи тугу“, каже Фиске, али сузе које је Шуберт описао појавиле су се током позитивних догађаја. У филму о суперхеројима, на пример, вероватно нећемо заплакати када је суперхерој сломљен и поражен, већ када његови пријатељи дођу да га спасу – тренутак наде.

„Били смо толико заинтригирани овом емоцијом да смо почели да је проучавамо“, каже Фиске, који ради на Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу.

Истраживање и потрага за одговарајућим термином

Њихов први изазов био је да прикупе што више информација о искуствима људи и ситуацијама у којима су је искусили, кроз дубинске интервјуе, експерименте и етнографска запажања.

У исто време, Фиске је почео да тражи термин који би најбоље описао емоцију за коју су се надали да ће ухватити. Након много тражења, одлучио се за кама муту, стари санскритски израз који значи „дирнут љубављу“.

Ово почетно истраживање открило је низ карактеристика које би заједно дефинисале емоцију као научни конструкт. Кама мута, тврде истраживачи, је кратак и позитиван (или горко-слатки) осећај који се често описује метафорама као што је „ганутост“ или „потрешеност“. Прати га топлина у грудима, јежење коже, језа по врату и сузе у очима, а јавља се приликом интензивног осећаја „заједничког узбуђења“ – са пријатељима, породицом, љубавницима или члановима исте заједнице.

Окидачи могу бити веома различити. „Класичан пример који користимо је сусрет са старим пријатељем кога нисте видели годинама, а онда се изненада поново сретнете“, каже Јанис Зикфелд, доцент на Универзитету Архус и коаутор теорије са Шубертом, Зајбтовом и Фискеом.

Али има и много других ситуација. Можда вам стари комшија скува супу кад сте болесни. Можда ћете чути како песник описује невоље које сте искусили. Или ћете можда бити на комеморацији војним херојима и жртвама. У сваком случају, најежити се и појављују се сузе због појачане везе којој или сведочите или коју сами доживљавате.

Кама мута појачава посвећеност нашим односима и подстиче нас да се понашамо са више саосећања и љубазности, како према особи или људима који су изазвали то осећање, тако и уопште. „Помаже вам да цените везе које имате“, каже Фиске. „Осећај може трајати само 30 секунди или минут, али мотивација траје.” То је разлог, на пример, што загрлимо потпуног странца на концерту.

Сви смо то искусили, али нисмо знали да је то кама мута

Фиске је открио да описи кама муте делују одмах познато већини људи, иако никада раније нису чули за тај термин или дефиницију. „Било је право откровење када људи схвате да имају емоције за које не знају да их имају. Никада нам се није догодило да су људи рекли: 'Не, немам појма о чему говорите'“, истиче Фиске.

До 2018. године, Фиске и његове колеге су завршили огромну анкету у 19 земаља – укључујући САД и Велику Британију, Немачку, Португал, Индију, Кину и Јапан. У неким случајевима, истраживачи су тражили од људи да се присете епизоде у свом животу која је изазвала „позитивне сузе“. У другим случајевима, тим је показао учесницима различите видео-снимке који приказују неку врсту интензивирања односа, као што је монтажни снимак пара који се љуби, од младости до старости. Учесници су затим морали да попуне детаљан упитник о свом искуству.

Наравно, након ових упита, вероватноћа да ће учесници пријавити да осећају различите елементе кама муте била већа, у поређењу са контролном групом којој је речено да размишљају о тужним, забавним или догађајима испуњеним страхопоштовањем – што је потврда да је тим наишао на одржив психолошки конструкт који је одвојен од познатијих емоција.

Чињеница да је кама мута била препознатљива у свакој земљи не треба да изненађује: брижни односи су основна људска потреба и стога је природно да смо развили емоцију која нас мотивише да их одржавамо. Када су људи осетили кама муту, вероватноћа да ће се сложити са изјавама као што су: „Желео сам да кажем некоме колико ми је стало до њега“; „Хтео сам да загрлим некога“; или „Желео сам да урадим нешто посебно лепо за некога“ – била значајно већа.

Зикфелдово касније истраживање открило је да је температура коже учесника у пределу око груди благо порасте након гледања видео-записа који су изазивали кама муту, што указује да су снимци скоро буквално „грејали срце“. Занимљиво је, међутим, да су откуцаји срца и дисање учесника углавном опадали након што су осетили емоцију. „То значи да ова емоција умирује наше тело“, каже Зикфелд. „Имате (тренутно) повећање узбуђења, а онда га кама мута поново своди на основну линију.“

Кама мута је главни адут писаца

Приповедачи су се од вајкада уздали у кама муту како би завели публику. Фиске верује да то можемо пратити од Одисејевог повратка кући на Итаку после 20 година путовања и његовог коначног поновног сусрета са женом. „Из текста је јасно да они осећају ову емоцију.“ Данас људи осећају исто када се Вол-И поново сретне са Евом у романтичном анимираном научнофантастичном филму из 2008. године.

Кама мута је такође евидентна у безброј клипова на друштвеним мрежама. Слатки видео снимци мачака су само једна итерација, јер њихова рањивост покреће наше родитељске инстинкте. Студија Камиле Кнутсен Стејнс са Универзитета Метрополитан у Ослу открила је да је љупкост мачића у директној корелацији са интензитетом кама муте ​​који учесници доживљавају.

„Заљубљујеш се у маче“, каже Фиске. „Погонско гориво на Јутјубу је кама мута. Људи објављују ове видео-снимке јер уживају у доживљају ове емоције, а људи који их гледају онда желе да је поделе.” Њен лични фаворит је реклама за „Вриглис“ жвакаћу гуму, под називом Прича о Сари и Хуану. „Кама мута је свуда у маркетингу“, напомиње Фиске.

Такозвани мали знаци пажње и заједништво

Стручњаци за ментално здравље почели су да примећују потенцијал одређених емоција у терапији. Кристина Алесандрини, предавач на Интегративном институту за саветовање и психотерапију у Даблину, каже да врло мали људски гестови – као што је давање шољице чаја или заједничка шетња напољу – могу изузетно да утичу на реакције људи на терапију.

„Клијенти се осећају дирнути овим малим знацима повезаности“, професорка. „И чини се да заиста чине разлику у њиховом процесу лечења." Њени интервјуи са другим терапеутима о њиховим искуствима са клијентима, и њиховим сопственим искуствима у терапији, указују да иза овога можда лежи кама мута. „То је често имало ову врсту мотивационог ефекта... Натерало је људе да се повежу са другима на исти начин на који се њихов терапеут повезао са њима.“

Други истраживачи су били заинтересовани за начине на које одређени ритуали могу изазвати кама муту у великим групама. Забала је недавно истражио искуства људи са фестивала Корика, који укључује непрекидну штафету преко историјске територије Баскије. Штафета садржи поруку, написану на еускари, баскијском језику, а трка је често праћена музиком и говорима. „Симболизује наслеђе Еускаре – да Еускара не престаје и не нестаје све док постоје говорници који је практикују. Као што можете очекивати, заједничко искуство јача осећања људи о заједничком идентитету са другим говорницима Еускаре – а то је посредовано кама мутом која се осећа током церемоније.“

И политичари рачунају на кама муту

Политичари то могу искористити у своју корист, а студије су показале да су рекламе за кампању демократа и републиканаца на председничким изборима 2016. изазвале кама муту међу њиховим присталицама – и повећале њихову намеру да гласају. Међутим, уз праву поруку, емоција може помоћи да се излече политичке поделе.

Један недавни експеримент је открио да изазивање кама муте ​​има тенденцију да побољша ставове републиканаца о демократама и обрнуто. Видео-снимци нису морали да буду отворено политички; романтични снимак Саре и Хуана из рекламе за жвакаће гуме помогао је људима да осете више поверења у своје политичке ривале.

Највеће ефекте, међутим, изазвали су видео-снимци који су комбиновали кама муту са осећајем националног поноса – као што је извођење Реја Чарлса песме America the Beautiful пре Светске серије у бејзболу, неколико недеља после 11. септембра.

Више од деценије након својих првих разговора на ову тему, Фиске сада себе сматра „експертом“ за ову емоцију у свим њеним варијететима. „Једна од лепих ствари у откривању ове емоције је то што у њој можете да уживате... Када је осетите, схватате да сте особа која воли и да вас други људи воле.“

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи