Читај ми!

IZ ČASA U ČAS

Netanjahu raspustio ratni kabinet; pet Palestinaca poginulo u napadu IDF-a na stambena naselja u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 255. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanja operacijama protiv militantnih grupa Hamas i Hezbolah, javljaju izraelski mediji. Borbe na jugu Gaze i u gradu Rafi nastavljene su uprkos najavi izraelske vojske (IDF) o uvođenju dnevnih pauza radi dostavljanja pomoći u tu palestinsku enklavu. Najmanje pet Palestinaca je ubijeno, a više njih je ranjeno u novom napadu IDF-a na stambena naselja u gradu Gazi, javlja Vafa. Demonstranti su blokirali niz ključnih auto-puteva i puteva širom Izraela drugi dan zaredom, zahtevajući prevremene izbore i hitan dogovor o oslobađanju talaca iz Gaze.

Нетанјаху распустио ратни кабинет; пет Палестинаца погинуло у нападу ИДФ-а на стамбена насеља у Гази Нетанјаху распустио ратни кабинет; пет Палестинаца погинуло у нападу ИДФ-а на стамбена насеља у Гази

Dok nastavlja napade na Rafu na krajnjem jugu Pojasa Gaze, izraelska vojska izvršila je udare i na izbegličke kampove Bureidž i Šati u centralnom delu palestinske enklave. Među stradalima i povređenima ima i žena i dece.

Sa druge strane, izraelska vojska saopštila je da će do daljeg održavati svakodnevne taktičke vojne pauze, od prelaza Kerem Šalom do puta Salah el Din, kako bi omogućila da više pomoći dospe u Pojas Gaze.

Takvu odluku kritikovali su premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar Ben Gvir. Poručili su da je to za njih neprihvatljivo. 

Serija eksplozija zatresla je naselja sa obe strane izraelsko-libanske granice. Izraelski borbeni avioni uništili su vojni kompleks Hezbolaha u južnom Libanu, dok je iz pravca Libana na sever Izraela ispaljeno desetine raketa.

Napeto je bilo i u Crvenom moru, gde su zabeležene dve eksplozije u blizini obale Jemena.

U međuvremenu se oglasio lider Hamasa Ismail Hanije i poručio da je odgovor Hamasa na najnoviji predlog o prekidu vatre u Gazi u skladu sa principima iznetim u planu američkog predsednika Džozefa Bajdena.

петак, 13. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи