Читај ми!

Papa stigao na samit G7 – lideri država članica najavljuju sankcije kineskim firmama zbog pomoći Rusiji

Države G7 će preduzeti mere protiv kineskih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine, navodi se u nacrtu završne deklaracije u koji je Rojters imao uvid. Papa Franja će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI) i imaće 10 bilateralnih sastanaka na marginama samita.

Papa Franja stigao je danas helikopterom u italijansko letovalište Borgo Enjacija, čime je ušao u istoriju, postavši prvi papa koji je učestvovao na samitu G7.

Kako prenosi Ansa, papu je dočekala italijanska premijerka Đorđa Meloni.

U nacrtu završne deklaracije, lideri Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Nemačke, Japana i SAD najavljuju da će uvesti sankcije svima koji su pomogli Rusiji da zaobiđe sankcije na naftu.

"Entiteti, uključujući finansijske institucije, koji olakšavaju Rusiji u nabavci predmeta ili opreme za odbrambenu industrijsku bazu, podržavaju akcije podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine", napisali su lideri G7.

Dodali su da će ''ograničiti pristup našim finansijskim sistemima za ciljane pojedince i entitete u trećim zemljama, uključujući kineske institucije koje ovo rade".

U nacrtu završne deklaracije, lideri G7 izrazili su zabrinutost zbog izraelske operacije u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze, kao i po civilno stanovništvo u enklavi, piše Blumberg.

''Duboko smo zabrinuti zbog posledica po civilno stanovništvo tekućih kopnenih operacija u Rafi i mogućnosti vojne ofanzive punog obima koja bi imala dalje strašne posledice po civile. Pozivamo Vladu Izraela da se uzdrži od takve ofanzive", navodi se u nacrtu.

Danas je drugi dan samita G7 u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, a očekuje se da će na današnjim sastancima fokus biti na Kini, dok će papa Franja učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI). 

Inače, papa će imati 10 bilateralnih sastanaka na marginama samita. Među bilateralnim susretima su i susreti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Papa će se takođe sastati i sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom, premijerom Indije Narendrom Modijem, predsednikom Brazila Luisom Inasiom Lulom da Silvom, predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, kao i generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom. 

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи