Читај ми!

Ruski ratni brodovi pristali u Havani pod budnim okom Vašingtona

Brodovi ruske mornarice pristali su u luku Havane. SAD i Kuba su povodom toga rekli da brodovi ne predstavljaju pretnju, ali su naširoko viđeni kao ruska demonstracija sile dok tenzije rastu zbog rata u Ukrajini.

Ruski ratni brodovi i podmornica na nuklearni pogon uplovili su u luku glavnog grada Kube, a američki i kubanski zvaničnici su ocenili da to ne predstavlja bezbednosnu pretnju, prenosi Rojters

Ipak, dolazak ruskih vojnih brodova u Havanu tumači se kao demonstracija sile zvanične Moskve u trenutku porasta međunarodne napetosti zbog rata u Ukrajini, saopšatava bristanska agencija.

Malobrojni ribarski brodići i znatiželjni posmatrači stajali su duž bulevara Malekon pored obale u glavnom gradu Kube kako bi dočekali ruske vojne brodove koji su uplovljavali u luku pored tvrđave Moro stare 400 godina.

Prvi su uplovili tankerski brod "Akademik Pašin", tegljač "Nikolaj Čiker" i ratna fregata dok nuklearna podmornica na otvorenom moru čeka odobrenje da uplovi u luku Havana.

Ratna fregata i podmornica, deo pomorske grupe od četiri ruska ratna broda koja su stigli do Kube, učestvovali su na pomorskim raketnim manevrima u Atlantskom okeanu na putu ka karipskoj ostrvskoj državi, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane prethodnog dana.

Ranije je iz Havane saopšteno da je ovakva poseta standardna praksa od strane ratnih brodova zemalja prijateljski nastrojenih prema Kubi.

Dugogodišnji saveznik Rusije je pozdravila dolazak brodova topovskom vatrom iz luke, dok su ruske diplomate mahale malim ruskim zastavama i pravile "selfije".

Ruski brodovi na Havani – pretnja ili podsetnik SAD?

Kubansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ruski brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i zvaničnici SAD.

Podmornica i fregata nose hipersonične rakete "cirkon", krstareće rakete "kalibar" i protivbrodske rakete "oniks", saopštilo je rusko ministarstvo.

"Pažljivo smo pratili putanje brodova. Nijedan od ruskih ratnih brodova ili podmornica nisu predstavljali direktnu pretnju SAD", rekao je anonimni američki zvaničnik za Rojters.

Havana je udaljena samo 160 kilometara od Ki Vesta, grada u američkoj saveznoj državi Floridi u kojem se nalazi baza američkog ratnog vazduhoplovstva.

Međutim, prema rečima Vilijama Leograndea, profesora na Američkom univerzitetu, trenutak ruske posete Kubi upriličen je dok administracija predsednika Bajdena razmatra koliko daleko bi trebalo ići sa pružanjem podrške Ukrajini, sugeriše više od "standardne prakse".

"Poseta ruskih ratnih brodova je Putinov način da podseti Bajdena da zvanična Moskva može da predstavlja izazov za zvanični Vašington i to u njegovoj sferi uticaja", rekao je Leogrande.

Dolazak ruskih ratnih brodova takođe koincidira sa najgorom socijalnom i ekonomskom krizom na Kubi u poslednjih nekoliko decenija, sa nestašicama hrane, lekova i goriva i rastućim nezadovoljstvom građana.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару